Българският поклоннически пешеходен поход "Светият път“ тази година навършва 555 години. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ председателят на Национален комитет "Св. Иван Рилски“ Христина Бързанова.

Това е пътят, който следва пренасянето на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търновград до Рилския манастир през 1469 година. Поклонническият поход се организира ежегодно с благословението на епархийските митрополити вече за шеста поредна година.

Христина Бързанова разказва, че едно от чудесата, които й е подарил Камино де Сантяго е било, че се е сетила, че ние също имаме собствен свят път и не трябва да го пренебрегваме. А срещата й с двама преподаватели от Великотърновския университет – Паскал Пиперков и Евгени Коев – учените, направили задълбочени проучвания около пренасянето на мощите на светеца, предопределя и нейното участие в организирането и популяризацията на българския поклоннически път.

"Историята на нашия поклоннически път е много точно разказана от Владислав Граматик, съвременник на събитията, който много точно обозначава маршрута и чудесата, които са се случили по пътя,“ каза тя и обясни, че през Средновековието мощите на светците са били особена ценност, която е била търсена при завоюването на град или държава, и затова и мощите на светеца са извървели дълъг път от Средец в Търново, за да се стигне до издаването на официален ферман от турския султан Мехмед Завоевателя за пренасянето на мощите до Рилската обител.

Монасите използват хитроумно турският ферман, в който не пише какъв да е маршрутът, и използват това обстоятелство да преминат през цяла България, за да повдигнат духа на българите. "Целият път е бил невероятен – имало е доста изцеления по този път, чудеса. Всички с огромна радост са посрещали и изпращали, вървели са заедно с шествието. Било е едно национално движение – това, което се опитваме да направим и ние в момента.“

Българският свят път е дълъг 640 км, като разнообразието на терена е много голямо, минава се Балкана, като най-голямото му предимство е в това, че е исторически документиран за разлика от Камино. За да има по-добра организация на самия поход и да се обозначи ясно инфраструктурата според Христина Бързанова е необходимо държавата да се намеси.

Всеки човек може да мине както целия път, така и да си избере отсечка от него, каза още организаторът: "Когато човек има нужда от помощ, когато има нужда да остане насаме със себе си, когато има нужда от хармонизиране, от влизане в контакт с природата, всеки може да измине част или целия път, да измоли закрила от светеца ни, наистина да стигне до някакви прозрения за себе си.“

Българският поклоннически пешеходен поход "Светият път“ започва от 1 юли от Велико Търново, където ще се отслужи света литургия и ще завърши на 3 август в Рилския манастир.