Учени разработиха нов тип холограма. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Новият тип холограма, наречена метахолограма, може да прожектира множество висококачествени изображения без да има кръстосани съобщения. "Когато искаме да създадем една холограма, няма да е необходимо да се ограничаваме до една единствена. Ще можем да създадем цял свят, както се случва във виртуалната реалност. Ще можем да създадем много холограми едновременно, които няма да влизат в колизия и да се нарушава качеството им", обясни доц. Тодорова.

"Чрез смесената реалност и стимулирането на сетивата ще преповтаряме нашата действителност. Това е качествено различно от виртуалната реалност", допълни футурологът.

Новата технология на създаване на холограми ще се отрази върху филмовата индустрия, върху виртуалния туризъм, върху забавленията и дори в градското архитектурно пространство. "Ще можем вместо реални обекти, да строим холограми", поясни Мариана Тодорова.

Холограмите ще бъдат приложими и в медицината. "Те ще дадат възможност един хирург да се научи да оперира, както става в реалния живот. За космонавтите тези холограми ще симулират не просто повърхността, но вероятно и цялостното преживяване на Марс например", даде примери тя.