На 16-и май 1991-а година е роден най-добрият ни тенисист в исторически план - Григор Димитров.

Българската първа ракета навършва днес 33 години!

Роден е в Хасково в спортно семейство. Баща му Димитър е учител по тенис, а майка му - Мария - спортна учителка и бивша волейболистка.

За първи път хваща ракета, когато е на три години, а от 5-годишна възраст започва да играе редовно в родния си град. В ранните му години за неговата подготовка се грижи баща му, но след като момчето доказва таланта си на турнирите за юноши става ясно, че той трябва да се развива в други условия. На 16-годишна възраст решава да се занимава професионално с тенис. По това време легендарния ни футболист Христо Стоичков по всякакъв начин му помага за развитието на неговата кариера. След това Димитров печели стипендия от фондацията на друг български футболист – Димитър Бербатов.

През 2007 г. Димитров се присъединява към академията Sanchez-Casal, където тренира под ръководството на Емилио Санчес и Пато Алварес.

Година по-късно Димитров се мести в Париж, където става част от академията на Патрик Муратоглу и прекарва там следващите четири сезона. През този период негови треньори са Петер Лундгрен, Питър Макнамара и самият Патрик Муратоглу. След като под тяхното ръководство не успява да постигне желания голям пробив в световния тенис, в края на 2012 г. българинът взема решение да се присъедини към шведската академия "Good to Great“ и с помощта на Микаел Тилстрьом дебютира в "Топ 30" на световната ранглиста.

В началото на кариерата си той получава прякора "Baby Fed“ заради своя стил на игра и таланта на корта, подобен на този на Роджър Федерер.

УСПЕХИ И РЕКОРДИ!

Григор Димитров печели две титли от турнири от Големия шлем - Уимбълдън и US Open до 18 години. Това се случва през 2008-а година, превръщайки се в първия българин с два успеха от подобен род надпревари.

Оглавявал е световните ранглисти до 14, до 16 и до 18 години.

Има евротитла при 16-годишните на сингъл.

При мъжете дебютира през 2008-а година.

Бързо се изкачва в подреждането, а в "Топ 100" влиза през януари 2011-а година. От онзи момент досега Григор Димитров не е излизал от най-добрите 100 в света, превръщайки серията от седмици сред стотицата в една от най-дългите в историята на този спорт при мъжете.

Хасковлията е първият българин, който влиза в "Топ 10" на световната ранглиста, където се намира и в момента.

Върхът в кариерата му е трето място, на което се изкачва на 20-и ноември 2017-а година, точно след като печели и най-голямата си титла - Финалния мастърс на най-добрите тенисисти, който се провежда в Лондон. По пътя към трофея Димитров не допуска загуба, а успехът го прави първия дебютант с титла в надпреварата!

Григор Димитров има спечелени общо 9 титли в кариерата си при професионалистите (има и 10 в по-нискоразрядни турнири при мъжете - 4 на "Чалънджър" и 6 на "Фючърс"), които са на клей, трева и твърд корт.

Той е достигал до полуфинал на три състезания от Големия шлем - Уимбълдън (2014), US Open (2019) и Australian Open (2017).

Постигнал е общо 437 успеха в професионалната си кариера срещу 281 поражения.

Спечелил е над 26 милиона и 400 хиляди долара от наградни фондове по турнири. Има победи над четиримата най-велики играчи на неговото съвремие - Новак Джокович, Роджър Федерер, Рафаел Надал и Анди Мъри!

Григор Димитров е първият (и единствен) български тенисист, достигнал най-малко до четвърти кръг на всеки турнир от Големия шлем на сингъл.

Печели наградата "Спортист на годината на България“ през 2014 и 2017 г. Избран е и за Спортист на Балканите за 2017 г.

Екипът на "Фокус" пожелава на Григор Димитров още много успехи на корта и извън него, късмет, любов и всичко най-добро!