В навечерието на 3-ти март България се подготвя за 146-ата годишнина от Освобождението. Началото беше в Казанлък с тържествена заря проверка, поднасяне на венци и минута мълчание за загиналите за свободата на родината. 

"Нека да се поздравим с 3 март, защото това е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа, като страна равноправна с останалите европейски народи. Поклон пред героите. Да живее България", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, който беше сред присъстващите, предаде репортер на "Фокус".

"Казанлък заема особено място на картата на българския исторически летопис", отбеляза Росен Желязков. Това по думите му е град, който познава и героизма, и величието, познава и разрушението, и опустошението, град два пъти освобождаван. Той припомни, че през юли 1877 г. в този прекрасен град на Розовата долина влизат киевските хусари, посреща ги църковният екот на камбаните, отслужена е тържествена литургия, тържество цари по улиците. Тук е организирана първата военно-полева болница в девическия манастир под ръководството на опълченеца д-р Мирков, посочи председателят на парламента.

На тържественото отбелязване присъстваха народни представители, кметът на Казанлък Галина Стоянова, областният управител на област Стара Загора Ива Радева, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, общински съветници, кметове на населени места, много граждани.

В неделя хиляди хора ще се изкачат към Паметника на свободата, за да отбележат Националния празник на България. Проходът "Шипка" ще бъде затворен за транзитно движение тази вечер от 20:00 ч. Утре сутрин се въвежда еднопосочно движение, за да се осигури по-лесно и бързо изтегляне на колоните от рейсове и автомобили.