Подозирам Невена Зартова, че тя лично е допринесла за демоничния образ на Мартин Божанов и както и прокурорския чадър и този на службите. Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на изслушването й във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, предаде репортер на "Фокус".

В началото на заседанието съдия Цариградска обясни, че умишлено настоява да седне далеч от Зартова. "Не съм там където е мястото за изслушвания, тъй като професионалната ми чест и достойнство ме карат в момента да не седна там където е колегата Зартова. Ако не уважите това мое искане може и изобщо да не допринеса до вашия дебат днес", предупреди тя депутатите.

"Този механизъм и тази мафиотска структура, която беше изправена и срещу мен, се случва с много сериозно политическо влияние, медийно участие, злоупотреба от страна на прокуратурата както с бездействие, така и с репресивно разследване, както и със злоупотреба със специални разузнавателни средства или с частни копроматни банки", бе категорична съдия Цариградска. Тя обяви, че е завела дела срещу "една трибуквена медия" заради атаките срещу нея, а натискът срещу нея е започнал след очернящи публикации в тази медия.

"Допускам, че сте запознати с публичните ми изяви и това, което заявих пред ВСС. Срещу мен започна вв времето организирана атака с посочената медийна а публикация с предупреждение, че ще бъде свалена свързано с лицето Мартин Божанов. От мен не искаше резултата, а аз да се отведа в дело в което той участваше. След това съобщение това искане беше официално поставени среплики към мен, поздрави и предупреждения към семейството ми. Освен Нотариуса в тази цялата форма на шантаж и натиск дейност имаше двамата Цариградска посочи и имената на адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков като действали заедно с Божанов. Тя заяви, че има и още един човек, който вижда в залата в момента, но той е гражданин и не спомена името му.

"Никога не съм искала охрана, просто съобщих за определените обстоятелства", добави тя като припомни, че бившият минситър на правосъдието Данаил Кирилов й е бил назначил физическа охрана. Тя разказа как през годините са пренебрегвани факти и доказателствата, които е давала на именно на Прокуратурата, както и, че не е била разпитана от съдия, което означава, че ако й се случи нещо, показанията й ще са без значение. Тя не е уведомявана какво се върши по разследването и в качеството си на пострадал. В крайна сметка обвини прокуратурата в пълно бездействие.

Съдия Цариградска е сигурна, че Мартин Божанов е бил таен сътрудник на МВР.

Съдията прикани депутатите да изискат от Сметната палата доклада за КТБ и как са изтичали средства от нея към медии. Тя посочи и че Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) е един безполезен орган. Според нея трябва да се провери какво е ставало с разрешенията, които съдията Георги Ушев - бившият председател на апелативния спецсъд, е давал за подслушване и следене на магистрати. Вследствие са били подслушвани кабинети на съдии, което е тежко нарушение на съдийската тайна.

Тя повдигна темата пред депутатите и към справка на ГДБОП, свързана с конфликта на Борислав Сарафов и Иван Гешев като подозрението й е, че в нея се крие важна информация.