Политиците ни не осъзнаваха от месец януари, че влизат в един мащабен капан на отрицанието. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Кольо Парамов, бивш главен ревизор на БНБ.

"Ако разследвате психологически в детайли от 9 януари насам нещата, след убийство на Нотариуса, и детайлизирате условието как така Петьо Еврото веднага е трябвало да бъде арестуван, всичко е организирано, всичко се знае до секундата, и 15 минути преди това той излиза от специален вход все едно, че е литнал към Космоса. Значи, цялата тази организационно последователна схема по единия, по втория, по третия, по петия случай говори вече, че има днес нездравословно пълно отрицание на работата на политиците. И тая принуда, която ще се яви сега, защото тя ще бъде много по-тежка, защото сега този Бойко Рашков трябва да се разприказва. Той сега ще се завърти и ще каже, че те са му били някакви доносници, агенции регистрирани и т.н., и той ги ползвал като информатори и нищо повече и т.н.. Той ще забрави да каже, че старият представител на негов приятел, който вчера е вече задържан, е заявил и е доказано вече, че е имал влияние върху шефката на митниците и е принуждавал да направи съответните кадрови схеми, върху които са се движили милиони пари. В крайна сметка цялата тази разпасана система по митниците, със замяната на митнически директори, със замяната на митнически служители, с прокарване на идеи на толкова милиарди и милиони пари, които автоматично се получават, впоследствие чрез български банки заминават за Панама, за Дубай и за Кипър, на цялата тази промяна трябваше директна безкомпромисна съдебна система, извънредна система, да намери своето място в удовлетворението на българския избирател", посочи Парамов.

Според него, тя трябва да бъде разкована издъно, да бъде разпарчатосана и да се знаят имената на всички тези хитреци, които по един или друг начин доведоха България до тук.

"Как се получи така, че Гешев вчера да се регистрира за народен представител в коалиционна форма и да бъде борец на нравствената схема, когато преди 4-5 години тука върлува целият този режим? Как да го приемем ние, обикновените граждани, че този Гешев е в пълната си мяра и заслужава народното депутатство, след като сме докарали Главна прокуратура до това дередже? И тука вече става вторият вариант, когато говоря вече като помощник на съдията на заместник-председателя на Нюйорския окръжен съд, когато съдията Грегъри Уудс на 28 януари 2022 година върна документите в България по делото RICO, и България трябваше да се произнесе в рамките на 18 месеца, досега минаха 26 месеца и едвам-едвам българската съдебна система, Висшият касационен съд върна документи на Софийски градски съд през октомври да се произнесе основно и окончателно. Защото България ще понесе уникален репутационен риск на цялата тази система, то вече от ясно по-ясно става, че влизаме в капана на корупционните държави", каза още бившият главен ревизор на БНБ.

Той посочи още, че преди 2 години Transparency International установи, че България от 78 място за 2021 година, мина на 76-то от 180 държави по корупция.

"Това вече е свързаната част на отговорността, и когато говорим за този репутационен риск, трябва да приемем условията, че ние чрез Българска народна банка и чрез условията да отговорим в компенсационен план точно и ясно на делото RICO, защото там има шанс държавата да бъде осъдена да заплати компенсационен режим в много пари. Да не говорим за компенсациите за КТБ, които ще бъдат над 10 милиарда и тогава няма кой да ни спаси по никакъв случай. Защото разликите, които сега се водят и по RICO, и по КТБ, нещата вече ще бъдат осъзнати. И всички тези, които ще бъдат посочени в "Магнитски“, те са в една обща компания, в една обща зависимост, в една последователна ангажираност по отношение на парите и на тези злоупотреби и кражби, няма вече да бъдат скрити, а ще бъдат един по един открити. И тогава ще им се наложи, като на Бойко Рашков, да станат от заседателната маса като депутати и да напуснат събранието. Но утре, когато се подсъдими, те няма да могат да излязат от тази част на своята нулева странна свобода и да не отговарят за извършеното до момента", добави Кольо Парамов.