"Благодаря ви радвам се че започнахте с това, което аз също държа да се подчертае - желанието за диалог и да се снижи тона за противопоставяне. Да се търсят решения, които да са в интерес на българските граждани.“ Това заяви лидерът на "Български възход“ Стефан Янев по време на срещата между партията му и представители на ГЕРБ в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"От гледна точка на парламентарната група на коалицията "Български възход“ правим това, което сме правили и по време на кампанията за условия на диалог", дабави той. По думите на Янев партията му си е платила цената, защото социологията им е давала по-голям резултат.

"В интерес на възможността за кабинет сме готови на разговори. "Нашето убеждение е, че на българските граждани им е необходимо правителство и ние ще направим всичко възможно при ясни условия и правила“, посочи председателят на "Български възход".

По отношение на съдебните реформи, той посочи, че конституционно мнозинство за промени в основния закон може би е по-подходящо, отколкото фокусиране в специално законодателство за едно лице като визира главния прокурор.

"Кризата на политическото представителство произвежда парламенти, които не са в състояние да излъчат работещо мнозинство. Ако си мислим, че картината ще е по-различна след новите избори, ще се излъжем", добави Янев.

"Комплексът от проблематика трябва да имат разумно решение. Ние сме за търсене на разумни решения", допълни Янев. По думите му трябва да е ясно кой ще носи отговорност и как един бъдещ кабинет ще работи. Той заключи, че трябва да се изчистят всички детайли в следващи срещи и разговори.

Проф. Николай Габровски съобщи, че екипът, който ще бъде предложен първоначално ще бъде от експерти. Той обяви, че през уикенда вече ще има готов списък с целите на правителството, който ще трябва да бъде следван, независимо от това кой е в екипа.