Виждаме дефицитите от липсата на процедура за търсене на отговорност на висшите ръководители в съдебната система. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов във връзка с оттеглянето на първото предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста му, предаде репортер на "Фокус". 

"Виждаме дефицитите и на конституционно, и на законово ниво по отношение на липсата на липсата на детайлна процедура за търсене на отговорност на тримата висши ръководители в съдебната система", заяви той.

Министърът на правосъдието е категоричен, че дебатите за въвеждане на механизъм за отчетност на главния прокурор са били належащи. Според него случващото се в момента е индикатор за нуждата от промени в законодателството.

"Споровете водени в обществото дали да има, дали да няма процедура - не са били безпредметни. В момента виждаме, че имаме дефицит на процедура, че се изпада в спорове дали е допустимо оттеглянето на подадено искане за освобождаване на главния прокурор. Неяснотите са много повече, отколкото ясния път за развитие на един такъв процес, но този орган е ограничен от съществуващата конституционна и законова рамка", каза още Славов.