По-скоро се върви към отстраняването на главния прокурор. Това прогнозира журналистът Силвия Великова, която уточни, че има необходимото мнозинство за това. Според нея процесът ще е съпътстван от немаловажни събития - посещението на Иван Гешев в Страсбург и искането му да бъде изслушан на закрито заседание пред депутатите.

"Цялата поредица от събития, които сега коментираме и ни изглеждаха невъзможни преди време, последва след взрива до колата на главния прокурор. От пресконференцията на Иван Гешев, за която се иска неговото отстраняване, става ясно, че той е имал сигнали, че постът му се е разклатил, далеч преди въпросния взрив", каза тя в ефира на NOVA.

"Следим невъзможни за преди събития. С критични гласове към главния прокурор, които не съм допускала, че съществуват във ВСС. С хора, които в прав текст казват, че той ги притиска заради позицията им с проверки. Надявам се, че ще има продължение на темата за натиска - тя е ключова. Тя показва, че хората на върха на системата най-после са чули какво се говори по низините на системата", добави журналистът.

Журналистът коментира и защо магистратите оттеглиха искането за оставка на главния прокурор, свързано с израелския експерт. "Според мен те направиха ход напред. Изпревариха Гешев, който щеше да ги удря с това постановление по време на целия дебат. Стратегически това беше по-добрата позиция, която взеха", е мнението на Великова.

Във връзка с премахването на фигурата на главния прокурор, каквото предложение се чу в петък в Народното събрание, тя посочи: "Тази идея се е обсъждала назад във времето. Колкото и да се дебатира тази тема, тя няма как да се случи толкова лесно. Най-вероятно може да се окаже, че трябва Велико народно събрание, за което са нужни 400 депутати", подчерта тя.

По-реалистично според Великова е да се обезвласти фигурата на главния прокурор или да се намери начин той се да превърне в административен ръководител. "Някак ми се струва, че това с главния прокурор дойде за разсейване на атмосферата, защото видяхме, че говорител на тази идея е Делян Пеевски, който е в центъра за конституционна и съдебна реформа", каза още тя.

Силвия Великова посочи, че Пеевски не е говорил толкова много за цялото си пребиваване в парламента, колкото през последните дни. "За мен това е някаква провокация. Това Пеевски да изземе разговора за съдебна и конституционна реформа ми се струва доста провокативно, защото до голяма степен тя се аргументираше с модела, който е самият Пеевски", добави Великова.