Липсва политическата физиономия, това правителство се явява посредник, хората не искат посредници, а ясна политическа отговорност, заяви президентът Радев. По думите му от ГЕРБ са заложили на амнезията след 12 години управление, нещо което няма да е печелившо пред българския народ, коментира президентът Румен Радев по повод отхвърления по-рано проектокабинет "Габровски" пред журналисти преди срещата ЕС-АСЕАН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той подчерта, че българите искат да видят ясна политическа отговорност, защото претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея. 

Държавният глава посочи, че като състав предложеното правителство на Николай Габровски има добри експерти, а като програма – важни приоритети, но липсва "политическата физиономия“ и политическата отговорност. "На практика това правителство се явява посредник между партия ГЕРБ и българските граждани“, заяви Румен Радев пред журналисти в Брюксел и допълни, че хората в момента не желаят посредници. 

"Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения по тях“, това заяви още президентът, попитан за коментари, че кабинетът, предлаган с мандата на ГЕРБ-СДС, е нова тройна коалиция, към която е съпричастен. "По тази логика от редовното правителство на Кирил Петков има министър, който е министър в правителството на проф. Николай Габровски. Това означава ли, че това е правителство "Борисов, Петков, Пеевски и т.н.?“, попита Румен Радев.

"Няма еднолична президентска власт, има неспособност на политическите партии да сформират правителство“, заяви държавният глава запитан за спекулациите на политици за "президентско управление“ на страната. Румен Радев подчерта, че българските политици и особено народните представители, които са положили клетва пред Конституцията, не трябва да я погазват. "Конституцията много ясно указва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен с указ да назначи служебно правителство. Това е конституционно определен инструмент и всеки, който говори противното, застава срещу Конституцията и руши доверието на гражданите в нея и в собствената си политическа партия“, допълни държавният глава.

"Машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес – недействителните бюлетини, и спомогна значително да се намали и контролираният вот“, заяви президентът във връзка с мотивите си за налагане на вето върху промените в Изборния кодекс. Държавният глава посочи, че с измененията на практика се променя характеристиката на машинното гласуване и то вече не е алтернатива на гласуването с хартия, а е гласуване също с хартиена бюлетина, отпечатана не от печатницата на БНБ, а от принтера на машината. Президентът отбеляза също така, че е неприемливо партиите да бъдат поставяни при различни условия, като само политическите сили с над 4 процента подкрепа получават достъп до машинния код. "Този закон допуска и разкриване на тайната на вота“, допълни Румен Радев и посочи възможността в дадена секция само един от избирателите да гласува с машина или с бюлетина. С измененията на практика е "задраскано“ и понятието дистанционно електронно гласуване, като неприемливо се стеснява и участието на българите зад граница в изборния процес.

Държавният глава отново призова 48-ото Народно събрание да се заеме с приемането на важни закони по Плана за възстановяване и устойчивост и с попълване на състава на конституционно установени органи с изтекъл мандат. "Трябва да има ясен календар на българския парламент как смятат да движат законодателната дейност в техния дневен ред оттук нататък“, призова президентът Радев.

Държавният глава е в Брюксел за участие в юбилейната среща на върха Европейски съюз- Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), която се състои днес. Утре президентът Радев ще представлява страната ни в редовното заседание на Европейския съвет.