Изложбата "Атон в рисунки и фотографии“ е доказателство, че отношенията между християните са базирани на взаимно уважение, сътрудничество и на общото разбиране за мисията да строим свят, изпълнен с вяра, надежда и общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на изложбата "Атон в рисунки и фотографии“ на Андрей Янев и Мирослав Дачев в Папския латерански университет в Рим. Събитието се провежда под патронажа на държавния глава по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Президентът Румен Радев е на посещение във Ватикана и Италианската република, където ръководи българската делегация за традиционната по повод празника аудиенция от главата на Римокатолическата църква.

"Всеки, посетил Атон знае, че това е едно изключително съкровено преживяване и духовно извисяване - само майсторска фотография и майсторско перо и четка тук не стигат, за да се пресъздадат тези съкровени моменти“, подчерта президентът. По думите му е необходимо  смирение, много вяра и духовно извисяване, а авторите на експозицията са успели да пресъздадат това, което човек може да изпита, посещавайки Света гора.

Президентът посочи, че отношенията между православната ни църква, българската държава и Светия престол датират още от 868 г., когато папа Адриан II приема в "Санта Мария Маджоре“ светите братя Кирил и Методий, благославя ги, провъзгласява ги за равноапостоли и освещава носените от тях духовнослужебни книги. "Днешната изложба е едно прекрасно продължение на тези отношения, датиращи от векове“, подчерта държавният глава.

Творбите в експозицията са плод на над 50 експедиции до Света гора в рамките на две десетилетия. Изложбата е дело на художника Андрей Янев и на професора по семиотика на изкуството и ректор на НАТФИЗ "Кръстю Сарафов“ Мирослав Дечев, член-кореспондент на БАН и автор на девет тома от поредицата "Атониада", която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Събитието се осъществява със съдействието на Министерството на културата на Република България, на Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква, Папския Латерански университет, Посолството на Република България при Светия престол и при суверенния Малтийски орден, Българския културен институт в Рим, БПЦО "Свети Седмочисленици“ в Рим, Център за културни и семиотични изследвания в България и проф. д-р свещ. иконом Иван Иванов Кюмурджийски, църковен администратор за Италия и Малта на Западно- и Средноевропейска епархия. Откритата днес изложба ще продължи до 24 май.