България има своето място на световната туристическа карта като целогодишна дестинация и затова трябва да обогатим представата на хората по света за нашата страна. Това заяви президентът Румен Радев в Несебър, където под патронажа на държавния глава бе открит летният туристически сезон за 2024 г.  В събитието, което се проведе пред Портите на Старинен град Несебър, участваха служебният министър на туризма Евтим Милошев, кметът на Несебър Николай Димитров, както и ръководители на дипломатически представителства у нас.

"Най-голямото богатство на България са хората“, подчерта президентът като открои усилията на представителите на местната власт и туристическия бранш у нас, които въпреки последните трудни години за целия свят, полагат огромни усилия България да отстоява своето име на първокласна и сигурна туристическа дестинация. Държавният глава посочи, че средата в туризма е силно конкурентна и затова държавата следва да положи усилия, за да бъдат оползотворени всички предимства на страната ни като туристическа дестинация и да бъдат привлечени туристи от различни държави с високо качество на услугите в сектора, което би допринесло за родната икономика.

Държавният глава поздрави кмета на Несебър Николай Димитров за начина, по който изглежда градът и за грижите, които екипът на общината полага, за да заема Несебър достойно място в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. "Едва ли има по-подходящо място за днешното събитие от несебърския бряг - тук съжителстват хилядолетната история на нашите земи с комфорта на модерните туристически услуги, великолепието на нашата природа с прословутото гостоприемство на местните хора“, посочи Румен Радев.

Президентът се обърна към чуждестранните гости и медии на събитието с призив да споделят със своите приятели, колеги и аудитория, че са добре дошли в България, където могат да се насладят на незабравимо лято през 2024 г.

В рамките на посещението си в Несебър президентът Радев разгледа Старинния град, посети църквите "Йоан Алитургетос“ и "Св. Стефан“ и присъства на концерт на площад "Месамбрия“ с изпълнения на местни състави. Държавният глава бе придружаван от своята съпруга Десислава Радева.