Всяка една промяна във всяко едно дете променя България. Променяйте децата – да бъдат щастливи, за да живеем в една щастлива България, в една щастлива Европа, в един щастлив свят. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов по повод празничния 1 юни – Ден на детето.

По думите му проблемите на децата днес са много – бедност, детско здравеопазване, образование и детско правосъдие.

По повод последния случай на насилие над деца в детско заведение във Велинград Богданов обясни, че зад тези случаи седят редица фактори, които са пренебрегвани от държавата назад в годините, както по отношение на законодателството, така и по отношение на въвеждането на програми и превантивни действия за хората, които пряко работят с деца.

"Ние, като Национална мрежа за децата, много често се сблъскваме с една много сериозна реалност –децата не знаят на кого да кажат. Най-често това се казва или към родителите, или към друг значим възрастен за тях. Оттам насетне е много важно да се знае как да действа възрастният човек, след като има такъв сигнал. Често децата биват обвинявани, че лъжат или си фантазират. Трябва да има законови промени и промени в практиката на всички организации и институции, които работят пряко с деца", обясни той.

Всяка година преди 1 юни Национална мрежа за децата раздава наградите "Златна ябълка" на героите на децата в България – хора, институции, организации, компании.

"Изключително важно е да бъдат отличени добрите примери, хората, които през изминалата година наистина са допринесли за децата. Важно е героите на децата са бъдат поощрени и насърчени. За нас е изключително важно да събуждаме все повече и повече гражданската активност, така че правата на децата да бъдат във фокуса на всяка една институция и на всеки един човек. Тази година близо 5000 човека гласуваха за своите фаворити. Имаме над 50 страхотни номинации. За нас "Златна ябълка" и времето около 1 юни е празник, но е по-важно какво правим след празника. Нека 1 юни не остава само един ден, в който говорим за тези въпроси за децата. Освен хубавите балони, хубавите цветя и щастливите деца по улиците на празничния ден, е важно децата ни да бъдат щастливи всеки ден, да бъдат нахранени, да бъдат облечени добре, да могат да посещават училище или детска градина", обясни изпълнителният директор на НМД.

Според Георги Богданов рецептата за детско щастие е много проста: "Детето просто трябва да бъде обичано, да чуваме какво казва то, да бъде уважавано, а ние, възрастните, да се отнасяме към децата си като хора, които в утрешния ден не просто ще бъдат нашата опора, а едни млади и независими хора, които са успешни в живота си".