Изпращането на български военни никога не е била обсъждана – нито при предното политически избрано правителство, още повече сега – при служебното правителство“. Това каза в ефира на bTV служебният военен министър Атанас Запрянов.

Министърът напомни, че съгласно Конституцията правителството няма правомощия да изпраща войски където и да е.

"Служебното правителство изпълнява решенията на българския парламент, а те са: ние участваме в подготовката на украинските военни сили извън територията на Украйна“, допълни Запрянов.

Миналата седмица София беше домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на форума бе войната в Украйна.

"Фокусът беше върху помощта, която страните от НАТО трябва да продължат да оказват на Украйна. Страната е жертва на агресия от страна на Русия“, коментира министърът на отбраната.

Той подчерта, че асамблеята се провежда в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

На форума в София се дискутираше Украйна да може да обстрелва легитимни военни цели на руска територия като за това ползва предоставена от съюзниците военна помощ. Тема, по която страните в Алианса остават разделени.

"По отношение на нашата помощ за Украйна ние се придържаме към Устава на ООН , а и всичко, което сме изпратили, има отбранителен характер. Ние изпращаме техника за поразяване на цели“, уточни по този въпрос Атанас Запрянов.

Той коментира и изявлението на президента Румен Радев, че всички старни от НАТО са замесени във Военния конфликт между Русия и Украйна.

"Не, това не е вярно, не кореспондира с Устава на ООН – помощта няма характер на пряко участие в конфликта. В момента по света има 53 военни конфликта – ако използваме тази логика, всеки, които помага на някого в такъв конфликт, е част от него“, заяви министърът.