Колосални са възможностите държавата да помогне на сектор "Туризъм", но за съжаление не са усвоени през последните години. Ние все още не може да постигнем върховите резултати на предковидната 2019 година и политическата турбуленция, в съчетания и с една световна пандемия отпреди това - поставиха туризма в каданс и едно латентно състояние - той не се развива и не използва потенциала, който индустрията и свързаните с него индустрии имат. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Захариев, заместник-председател на на Управителния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм.

"За съжаление сектор "Туризъм" бе управляван от случайни хора. България не успя да извоюва нито един лев от 11 млрд. лв за туризъм от Плана за възстановяване и устойчивост. Бюджетът на ресорното министерство е най-малкият, унизително, от всички други министерства. Практически това е един бюджет, който има един среден университет в България", обясни Захариев.

Той изрази надежда България да има редовно правителство с дълъг хоризонт и устойчивост, за да може очакваните реформи в сектор "Туризъм" да се случат и претенциите на хотелиери и ресторантьори, туроператори, турагенти, екскурзоводи  да получат разглеждане в парламента и прилагане на един изцяло нов реформиран Закон за туризма и Национална стратегия за развитие на туризма.