"Възраждане" реагираха остро на внесените проекторешения на от ПП-ДБ за освобождаване на депутати на четвъртата политическа сила от парламентарни комисии заради посещението в Руската федерация от миналата седмица.  

Става въпрос за Ивелин Първанов и Ангел Георгиев. Първият членува в комисиите по външна политика и отбрана, а вторият само в тази по външна политика.

Цвета Рангелова  от "Възраждане" заяви, че предложенията противоречат на Правилника на Народното събрание.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов" нарече предложенията "незаконни". Той призова председателя на Народното събрание Росен Желязков да не допуска до гласуване подобни решения. 

Явор Божанков от ПП-ДБ, който е един от вносителите за промените в комисиите, обясни, че има сериозни съображения за националната сигурност на България. Той призова точката да се гласува незабавно, защото имало много важни решения за гласуване в двете комисии. 

"Много важни решения предстоят на парламента, важни събития има в Комисията по отбрана. Не можем да допуснем някой с едно око да поглежда тези неща и после да ходи в Москва", заяви Божанков.

Пленарната зала гласува точката да отпадне от дневния ред по предложение на "Възраждане", но искането им не бе подкрепено. 

От ИТН също застанаха зад "Възраждане" и заявиха, че точката не би следвало да се разглежда, защото противоречала на Правилника. От БСП също видяха в проекторешението незаконосъобразност. Иван Ченчев нарече тази процедура "диктаторска". 

Председателстващият заседанието Андрей Чорбанов даде 15-минутна почивка, в която депутатите да получат копие от проектите на решения, с които да бъдат премахнати депутатите на "Възраждане" от комисиите. След него дебатите продължиха. 

Народното събрание прие да отложи разглеждането на двете решения. То бе подкрепено и от ГЕРБ-СДС, и от ДПС.

Явор Божанков обяви, че се е формирало мнозинство. Той обвини депутатите на ГЕРБ-СДС и Движението, че са позволили хората били в Русия да продължат да членуват в комисиите. 

В отговор на това Йордан Цонев каза, че не може да се взимат решения в нарушение на правилата за работа на парламента. Той бе категоричен, че ДПС няма да допусне срещи между български депутати с представители на режима в Кремъл. Цонев обаче поясни, че това ще се случи след промени в правилника. 

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС също бе критична към Божанков. Тя каза, че не може правилата да не бъдат спазвани и бе категорична, че няма алтернативни мнозинства.