Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент. Това заяви лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в кулоарите на парламента, предаде репортер на "Фокус".

"Асен Василев лично в присъствието на господин Цонев ме е молил да го подкрепим да бъде вицепремиер, да не е просто министър, за да може да управлява ефективно според неговите думи. Неговата мечта беше да стане премиер след Мария Габриел - следващата ротация да бъде махнат Денков и да стане премиер", заяви Пеевски. 

"Христо Иванов каза "Аз искам да бъда президент, имам нуждата от ДПС за това. Важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да мога да стана президент. Предлагам господин Пеевски, вие да бъдете премиер", зад което стоя, имам свидетел", каза още той.

Поводът за тази остра реакция станаха думите на Асен Василев от края на миналата седмица, когато той заяви, че амбицията на Борисов била да стане президент, а на Пеевски - премиер. 

Лидерът на ПГ на ДПС заяви, че не искал да разговаря с Христо Иванов в началото на 49-ото Народно събрание, но в крайна сметка бил убеден от Йордан Цонев: "Не желаех да общувам с Христо Иванов, защото знам за неговите обвързаности. Христо Иванов много отдавна иска да общува с ДПС". 

По думите на Пеевски целта на съпредседателя на ПП-ДБ била да "пенсионира Борисов". А тази оферта била отправяна повече от един път. Пеевски предупреди Борисов "Ако той някога с тези пуделчета смята да управлява и те му драскат на вратата в Банкя, той да знае - те носят зестра много каруци с кеш". 

По отношение на излезлите вчера записи, свързани със средствата за предизборната кампания, той каза: "Нещата са чудовищни. Такова нещо не знам в България, в Европа със сигурност не се е случвало“.

Попитан защо ДПС са дали подкрепа за ротационното правителство на Николай Денков и Мария Габриел, той коментира: "Ние сме подкрепили Българи да има редовно правителство, за което не съжалявам. Никога не сме знаели какво се случва и какво правят тези хора. Това, което видяхте, е чудовищно“.