"Български възход" ще работи за формулирането на национални цели и стратегия в хоризонт от 20 до 50 години, които гарантират развитието на България и да очертаят нейното бъдеще. Следващото правителство трябва да има управленска програма, която да разпише ясни програми в полза на хората". Това каза пред БНТ Стефан Янев, лидер на "Български възход" и водач на листите в 24-ти МИР София и в 16-ти МИР Пловдив. 

Той беше категоричен, че политическите партии са длъжни да намерят съгласие, защото народът затова ги е изпратил в Народното събрание. "Това съгласие трябва да роди управленска програма, която е ясна и да даде възможност да се изгради правителство, което да е най-малко с мащаба на съответния мандат на парламента", каза още лидерът на "Български възход".

Според Стефан Янев стабилността ще дойде тогава, когато има ясни параметрите и започнат да се изпълняват конкретните програми. "В центъра на тези конкретни програми трябва да са българските граждани. Това е капиталът на България. Трябва да се инвестира в тях, трябва да се търси възможност за смислени програми и да се работи за тях. Една от първостепенните задачи е преодоляване на демографката криза", каза още Стефан Янев.

Той бе категоричен, че трябва да се провеждат повече референдуми и да се търси мнението на хората по важните теми.

"В последните години сме свидетели как това остава на заден план, а партиите не стимулират този процес", каза още той. Според него е трябвало да се питат гражданите за последните промени в конституцията. На въпрос дали трябва да има референдум и за приемането на еврото обясни, че това е сложна тема. България е приела това условие в предприсъединителния договор. От тази гледна точка въпросът не е дали трябва да приемем еврото, а кога. Трябва да се работи за интереса на България, да се преценят всички икономически ползи, готовността на населението и икономиката за приемането на еврото, и тогава да се пристъпи към тази стъпка, а не да се бърза заради интересите на малка група хора", каза още лидерът на "Български възход".

"Създаването на отбранителен потенциал на една държава съвсем не означава подготовка за война. Това е съвсем друг разказ и начин на мислене. Ние говорим за създаване на един пълен инструмент за сигурността на държавата във външен план", обясни още той. 

Според него е рано да се дава оценка на служебното правителство. Неприятно впечатление направиха бързите смени и най-вече освобождаването на външния министър, при това с несериозни доводи, каза още Янев. 

"Нашата цел е да убедим другите партии, че трябва да формулираме национална цел, а след това изградим стратегия с разписани задачи, които се постигат напред във времето с хоризонт от 5 -10 години. Те ще изпълняват без значение каква е политическата власт и какво мнозинство има в парламента", каза още Янев. 

"Коалицията не е нещо лошо, но така беше представено в последното управление. Всички, които участваха в (не)коалицията срамежливо започнаха да я наричат коалиция накрая. Ако погледнем развитието на политическия процес ще видим, че през последните години българският народ не дава предимство на нито една партия. Посланието, което получаваме от българските граждани, е, че трябва да работим в коалиция. Изграждането на коалиция трябва да е по ясни правила и политики", каза още Янев.