Решението за пълна забрана на рекламата на хазарт от 49-то Народно събрание е адски прибързано. То е генерално правилно като посока, но то трябваше да влезе в сила от 1 януари следващата година. Всеки бизнес иска едно нещо – предвидимост. Това каза медийния и комуникационен експерт Ясен Гуев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той отбеляза, че оценката на въздействието на промените в Закона за хазарта представлява документ от 1 страница. "Той е на ниво съчинение на ученик от 6. клас. Там никой не е питан – нито хазартните компании, нито медиите като получатели на съдържание, нито организации, които се занимават със зависимости от хазарт, за да има някаква оценка. Всъщност истинска оценка на въздействието няма“, подчерта Гуев.

Официалната позиция на двете най-големи частни национални медии – NOVA и bTV, е, че законодателните промени ще се отразят пряко върху дейностите им. Те обмислят вдигане на тарифите си на реклама, обясни медийният експерт. "Лично за мен като икономист това най-вероятно ще бъде контрапродуктивно, защото рекламодателите имат определен бюджет. Това няма да увеличи парите, които влизат в медиите, тъй като ще получат по-малко реклама. Това, което трябва да се направи от страна на медиите, е да се съкратят разходи, доколкото е възможно, и да се търсят други рекламодатели“, смята Ясен Гуев.

Според него промените в законодателството са приети именно сега заради предстоящата смяна на собствеността на групата на NOVA – United Group. "Най-вероятно ще имаме официална информация какво се случва с NOVA и дали ще има нов собственик преди края на годината. Де факто намаляването на рекламните приходи води до по-ниска цена. Т.е. ако искате да помогнете на кандидат-купувач, това е един доста добър ход в този момент. Това е единственото смислено обяснение на това решение на парламента“, заяви медийният и комуникационен експерт.

Той допълни, че поредица от събития в bTV също говорят за натиск в посока продажба на медията.

Според Ясен Гуев независимата журналистика у нас е застрашена много отдавна. Битката за свободата на словото до голяма степен е изгубена що се касае до големите медии. "Затова тя пробива през по-малките медии и през социалните мрежи. Големите медии изпитват страх от това, че могат да бъдат обвинени в пристрастност и затова, вместо да бъдат страна в спора, просто стават сцена, на която спорът се случва, и нищо друго“, коментира той.

Медията не е бизнес, подчерта експертът. "Ако човек иска да прави много пари, той инвестира във всичко друго, но не и в медии. Те имат влияние и целта на всеки, който инвестира в тях в България, е най-вече да излезе на нулата, не толкова да постигне някаква печалба. В голяма част от по-малките градове медии вече няма. Ролята на журналистиката е да бъде адвокат на гражданите, което няма кой да го прави“, каза още Ясен Гуев.