Посещението на депутати от "Възраждане" в Руската федерация предизвика сблъсък и остри реакции от страна на ПП-ДБ в парламента В хода на пленарния ден Явор Божанков от втората политическа сила попита от парламентарната трибуна защо представители на третата политическа сила са били в Москва, в Дипломатическата академия към Министерството на външните работи. 

В прессъобщението, качено на страницата на Дипломатическата академия към Министерството на външните работи, бе обявено, че българските народни представители са били запознати с "новата концепция за външна политика на Русия". 

В същото официално съобщение бе написано, че поканата към депутатите на "Възраждане" била направена от партията на Путин "Единная Россия". 

По време на днешния пленарен ден лидерът на третата политическа сила Костадин Костадинов бе заснет да чете "Российская газета", докато Никола Минчев представяше декларация в памет на Алексей Навални. 

През вчерашния ден Явор Божанков обяви, че внася сигнал в прокуратурата и ДАНС заради именно визитата на българските депутати в Моксва. Той посочи, че единият народен представител (бел. от ред. - Ивелин Първанов), бил в руската столица, е член на Комисията по отбрана към Народното събрание. Божанков обяви, че и ПП-ДБ ще внесе проекторешение за отстраняването на Първанов от комисията. 

По-рано през деня "Възраждане" коментираха пред журналисти, че по време на посещението по никакъв начин не са били инструктирани за външна политика, а говорили за възможността за обучение на български дипломати в Русия заради безплатните им програми. Коста Стоянов, който бе водач на делегацията, обясни, че поканата за визитата била получена преди месец, а тя била с цел посещение на форум в Москва, на който взели участие общо 44 държави. 

Костадин Костадинов коментира, че няма как депутати да бъдат изключвани от комисии. Той каза още, че няма как народни представители от "Възраждане" да бъдат ограничени да посещават комисии. 

Малко по-късно Ивайло Мирчев също коментира казуса, като заяви, че е недопустимо хора, които имат достъп до класифицирана информация, да отидат в Руската федерация, според която България е неприятелска държава.