"Оборище ще остане завинаги вградено в паметта на българския народ, защото тук първите български избраници, излъчени от революционните комитети, заявиха смело желанието на българите да отхвърлят чуждото владичество, заявиха воля за свобода". Това отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в събора-поклонение в историческата местност Оборище.

Днес честваме 148-ата година от учредяването на Първото българско народно събрание.

"Оборище винаги ще бъде място за поклонение, за пример и вечна признателност на бъдещите поколения към подвига и героизма на онези, които загинаха в Априлското въстание", подчерта Росица Кирова.

"Ние днес сме на Оборище, за да се поклоним, но и да се смирим пред подвига на първите народни представители, онези, които ни показаха най-ясно как трябва да се изпълни дългът към Отечеството, отбеляза заместник-председателят на парламента. Тя припомни, че тази местност по думите на Захари Стоянов е свещена, а народните избраници той нарича "ангели, най-честните и идеални личности измежду народа". 

По думите на Росица Кирова оборищенци винаги ще бъдат ориентир за поколенията.

"За нас, днешните  народни представители, те ще останат мерило и образец за подражание, отбеляза тя. Те ни показаха какво означава да бъдеш народен представител и ще ни напомнят колко тежка е отговорността, която носим пред българския народ, и каква е висотата, на която трябва да бъдем", подчерта заместник-председателят на парламента.

Росица Кирова отбеляза, че първите народни избраници са завещали, че не със слова, а само с дела се показва отдадеността и верността към Отечеството; че овластените народни избраници трябва да му служат смело, гордо и безкористно; че истински народни представители, призвани да чертаят бъдещето на една държава, могат да бъдат само онези, които осъзнават висотата на своя дълг към Отечеството.  

Пред паметника в местността Оборище бяха поднесени венци и цветя. Отслужен беше и тържествен молебен-водосвет. На церемонията присъстваха народни представители, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, представители на местната власт, общественици и граждани.