На 49-годишна възраст е починала народният представител Петя Ставрева, която бе част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" на мястото на Петър Куленски, след като той стана кмет на Пазарджик. Новината бе съобщена от пресцентъра на ПП "Обединени земеделци", на която тя бе и председател. 

Петя Ставрева е бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия в периода 2007 до 2009 година. Тя е председател на ПП "Обединени земеделци" от 2011 година. 

Работи в Комисиите по земеделие и развитие на селските райони, по бюджетен контрол и по равенство на половете. През 2008 г. тя инициира създаването на Обществен съвет за граждански  мониторинг върху усвояването на  средства от европейските фондове в земеделието. От 2009  г. е председател на българо-френски комитет за побратимяване. През 2016 година тя е избрана за председател на сдружение "Балканска земеделска камара“. Като експерт по Обща селскостопанска политика на ЕС тя участва в международни организации и проекти.

От 2001 г. тя завежда “Връзки с обществеността" на Земеделския младежки съюз към БЗНС – Народен съюз. От 2004 г. е председател на областното настоятелство на Земеделския младежки съюз, София-град. От 2002 г. до 2005 г. е регионален координатор за България на международна организация на младите земеделски производители. От 2005 г. е председател на Управителния съвет на сдружение “Младежки инициативи 2004" . През 2006 г. е избрана за член на Постоянното присъствие на БЗНС – Народен съюз, секретар по международните въпроси.