Колкото повече родителите и близките на децата ръководят и водят процеса на сексуално образование, толкова по-добре. Темите зависят изцяло от възрастта на децата. Това каза Николета Попкостадинова, която е създател на сайта Love Guide – сайт за здравно и сексуално образование за тийнейджъри, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите й първите теми могат да започнат да се въвеждат още на 4-годишна възраст в семейството. Те са свързани с хигиена, разлики между мъжкото и женското тяло, с предпазване от сексуално насилие. 

Постепенно се въвеждат темите с пубертета, съзряването – физическо, емоционално, психическо. "Децата трябва да са подготвени преди да им се случи това, което ще им се случва, че няма правила, няма определена възраст, на която трябва да ти поникне брада например и че ако това не стане, значи има нещо нередно с теб“, подчерта Попкостадинова.  

Важна тема е тази за връзките и отношенията. "Когато е установен този разговор на споделяне и разказване на всички тези теми, които са част от портфолиото за сексуално и здравно образование, се говори вече и за секс, най-вече безопасен секс, и поставяне на граници, на отговорност, предпазване от нежелани бременности, инфекции, насилие. Когато има такова сексуално образование и вкъщи, и в училище, това много отлага първия сексуален контакт, защото тийнейджърите вече са много наясно със себе си, кое как се прави и защо, и някак си взимат много по-добри решения за себе си и за здравето си“, обясни Попкостадинова. 

Изключително важни теми са предпазването от сексуално насилие и онлайн безопасност, отбеляза тя. "Фалшивите профили, неотговаряне на непознати, онлайн тормоз, мрежи за трафик на деца – всичко това са ужасно важни теми, които пряко касаят здравето на тийнейджърите и тяхната безопасност“, подчерта Попкостадинова. 

Според нея трябва да има сексуално и здравно образование в училище като отделен предмет, който да обхваща всички възрастови групи. "В предучилищната говорим за миене на ръце и миене на зъби, как да реагираш, когато ти се случи нещо некомфортно, как да кажеш "не“. На 11 години започваме да ги подготвяме за това, което им предстои в пубертета и се стига до безопасен секс и предпазване от инфекции и нежелани бременности“, обясни тя. 

Николета Попкостадинова подчерта, че децата не бива да бъдат оставяни от родителите си сами да търсят отговори на важните въпроси, свързани със сексуалното образование. Те трябва да бъдат търсени с помощта на родителя или с предложени от него подходящи образователни материали.