Признаването на една независима палестинска държава само би усложнило конфликта в Близкия изток. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"В Израел има консенсус за това, че който и да дойде на власт не са налице  исторически и политически предпоставки да съществува независима палестинска държава. Дори палестинската държава да бъде призната, това едва ли ще доведе до край на конфликта в Близкия изток. Съвсем отделен е въпросът, че това може допълнително да влоши отношението между Израел и някои други европейски държави, независимо кой е на власт в еврейската държава. Защото държавата Израел, самата тя по никакъв начин – виждаме, вече толкова години, толкова десетилетия, толкова медиатори – по никакъв начин до този момент не е формирала концепция за разрешаване на този конфликт, която да включва признаването на независима палестинска държава", обясни доц. Иванов.

Според него дори ако палестинската държава бъде призната от няколко страни от Европейския съюз, няма гаранция, че в тази независима палестинска държава няма да имаме политическо влияние на терористични групировки в региона: "Както беше до този момент с "Хамас“, които контролираха около 70% от политическия живот на страната", запита международният анализатор.

Доц. Искрен Иванов изтъкна, че "отрязването на главата“ на една терористична организация води до ефекта на хидрата - на нейно място може да дойде нещо по-лошо: "Хизбула може да се мобилизира, не дай си боже може да има война между държавни актьори в региона. Така че – да, уроците от американските интервенции в Ирак и Афганистан ясно сочат за това, че абсолютна победа срещу терористични организации трудно може да бъде постигната. Въпросът е обаче до каква степен ще има консенсус и в САЩ за признаването на такава държава, защото това пък може да се окаже лост в колелата на отношенията между САЩ и Европейския съюз".