Този район е едно от местата в България с най-висока отрицателна йонизация на въздуха, т.е. въздухът е изключително чист. Имате чувството, че докосвате звездите, когато гледате нощното небе. Толкова е прозрачно, чисто, чак боли от чистия въздух, когато диша човек. Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с Ася Александрова професионалният екскурзовод Румяна Титерякова.

“Широкололъшкият край е едно от най-магнетичните места в България, така че няма как да не разкажа с удоволствие за този край и за Стойките, което е наистина едно много емблематично село. Неслучайно на 7 км от Стойките е и обсерваторията на Рожен. Неслучайно много от параклисите наоколо пък, на местата на стари светилища, носят името на Светия дух, което също е някаква препратка, връзка с космоса, с космическата енергия".

“Пол Люкас за първи път споменава селото Стойките, но реално в землището има намерени останки от много по-древен период – от траките, от Желязната епоха, после от Късната античност, от Римския период също. Да, най-старото село е Гела, което е само на няколко километра там, което е доказано най-старото в Родопите – от тракийско време, но такива стари светилища има и около Стойките. Така че доста отдавна хората са усетили магията на тази планина", разказа екскурзоводът. 

През 2022 година в село Стойките беше открит Музеят на гайда, защото “се оказва родното място на създателят на оркестъра "100-те гайди“ Апостол Кисьов – един знаменит фолклорист, чиято 100-годишнина ще бъде отбелязана тази година. И Националният събор на гайдите и на гайдарското изкуство, който се провежда от 2018 г., тази година ще бъде юбилейно издание, посветено точно на тази 100-годишнина. В интерактивния музей може да се надникне в работилницата на легендарния бай Дафо Трендафилов, който е от съседното село Гела, но работилницата е пренесена тук. Може да се види гайдата, която е съпътствала изпълнението на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин“ – тази песен, която лети в записа, който е правен, когато лети песента в космоса. А че гайдата е нещо много свято за родопчаните – разказват се не легенди, всъщност истина е, тя спасява и животи", допълни Титерякова. 

"По време на Първата световна война 21 български войници е трябвало да бъдат разстреляни, защото са били обвинени в предателство, и когато идва ред на 18-тия от тях, последното му желание е да му позволят да изсвири любимата си песен. И тя така трогва всички войници, че те опрощават не само него, но и останалите четирима войници", разказа тя.

Родопчаните са изключително гостоприемни хора. С какво тяхно типично ястие ще ви нагостят, ще разберете в звуковия файл!