Стресът е фактор и ние нямаме контрол над него, но пък можем да използваме различни подходи, най-вече поведенчески, за да го трансформираме, ако имаме умението за това. Това каза основателят на Meta Reading Димитър Караманчев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Стресът може да бъде и полезен. Сутрин например имаме нужда от кортизол и адреналин, за да се събудим. Поради тази причина много полезни са ледените душове, благодарение на които се активира цялото тяло и мозък, обясни Димитър Караманчев.

За да функционира мозъкът ни пълноценно през целия ден е необходим качествен сън, подчерта той. Качеството, продължителността и дълбочината на съня не са свързани със заспиването. "Има хора, които много лесно заспиват, но електроенцефалограми, поставени на главата им по време на сън, показват, че сънят им не е качествен“, обясни Караманчев.

Много фактори влияят върху съня. Кофеинът например има 10- до 12-часов ефект и поради тази причина употребата му в следобедните часове не е препоръчителна. Храненето два часа преди заспиване също влияе върху съня, даде примери той. "Оказва се, че изкуствената светлина и екраните са едни от най-ключовите фактори за качеството на съня. Мобилните устройства значително въздействат върху мозъка, претоварват го с информация, пристрастяват го заради допамина и влияят върху концентрацията, паметта и съня. Намаляването на изкуствената светлина и кофеина могат да окажат съществено влияние върху качеството на съня“, обясни Димитър Караманчев.

На 16 май в София и на 6 юни във Варна Meta Reading организира събития, насочени към всички, които искат да подобрят своите когнитивни умения и да намалят стреса.

"С "Умотека“ ще повишим пет когнитивни показателя с около 40% – скорост на четене, ниво на възприемане, памет, креативност и концентрация. Правим го чрез метода Сугестопедия, чрез ролеви игри и класическо изкуство. Различните личности в нас използват различни части от нашия мозък. Оказва се, че когато създадем един супергерой вътре в нас като нова личност, той използва различни части от нашия мозък и ние може да свикнем да влизаме в съответната роля, когато искаме свръхпродуктивност. Техниките също доста помагат“, обясни основателят на Meta Reading.

"Meta Reading означава "целочетене с мисия“. Всичките ни курсисти казват, че мозъкът им обработва информацията по различен начин, когато имат много ясна цел. Просто запомнят много по-добре, много по-концентрирани са. Метачетенето помага да разрешаваме казуси в живота си с успех и усмивка“, допълни Димитър Караманчев.

"Умотека“ се организира с благотворителна цел и кауза – подкрепя народни читалища в различни части на страната.