Делото "Чекмеджегейт“ е възобновено и това е резултат от новата вълна в прокуратурата, която можем да наречем Иван Гешев – версия 2.0, който е с изключително променени приоритети в борбата с корупцията. Делата, които са стоели на трупчета, изведнъж някак си придобиват нов живот и мотивация за продължаването им. Това каза съоснователят на фондация Антикорупционен фонд и разследващ журналист Николай Стайков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“

Една част от възстановените сега разследвания са идентифицирани отдавна от Антикорупционния фонд. "Такова беше това срещу Делян Добрев от миналата седмица във връзка с АЕЦ "Белене“ за причинени щети. Ние сме го идентифицирали като закрито през април миналата година и само преди седмица то отново е било отворено“, даде пример Стайков.  

По думите му Иван Гешев е бил поставен на поста главен прокурор със споразумение между двама или трима политици със силно влияние в съдебната система чрез симулация на демократичен избор, макар и като единствен кандидат във Висшия съдебен съвет. "Това, което видяхме преди няколко седмици, беше неговият опит да бъде махнат по същия начин, който обаче се провали в последния момент, тъй като г-н Гешев просто отказа да бъде свален по този унизителен начин и да бъде първият главен прокурор в новата история на България, който не си е довършил мандата и е бил свален заради непригодност, да не казваме некадърност. И виждаме неговото прераждане и нова мотивация в борбата с корупцията. Аз мисля, че ако този период продължи, той може да се окаже изключително позитивен за поне една част от делата, но за съжаление, отново виждаме чисто политическа, конюнктурна мотивация“, посочи Стайков. 

Компроматната война в прокуратурата според него е била очаквана. Част от нея са снимките на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов заедно с бившия следовател Петър Петров с прякор Пепи Еврото в "Осемте джуджета“. "Самият факт, че си на такава снимка, те вкарва в обяснителен режим и поставя съмнения за свързаност с всички схеми на влияние в съдебната система, с които е свързано въпросното място“, отбеляза Стайков.  

Той цитира появилата се информация в някои медии, че прокуратурата и МВР възобновяват работата си по случая "Осемте джуджета“. "Очевидно "Осемте джуджета“ ще бъде едно от поредните събудени разследвания в сегашния конюнктурен момент, в който се търсят правни основания да се атакува едната или другата страна“, коментира журналистът.  

Стайков призна, че най-големият му страх е, че за пореден път ще станем свидетели на антикорупционна реформа. Той припомни, че специализираното правосъдие също е било прокламирано като дълбока съдебна реформа, но се е оказало абсолютно провалено и неефективно. "Такава антикорупционна реформа беше и изграждането на една голяма Антикорупционна комисия, която да има много функции и да обединява няколко съществуващи отдела и целия потенциал на държава извън прокуратурата за борба с корупцията. Тя беше оглавена от един прокурор, който дължи кариерата си на това, че не позна в едни СРС-та гласа на тогавашния премиер Бойко Борисов. Няма нищо по-хубаво за политиците от една нова и дълбока антикорупционна реформа, която след 10 години ще се окаже поредната имитация. Нашата основна задача като анализатори и журналисти е да не допуснем това да се случи“, каза още журналистът. 

Николай Стайков обяви, че днес ще бъде представен годишния преглед на Антикорупционния фонд, който показва картина на борбата с корупцията в България.