"Имам много неприятни впечатления още от началото на мигрантския поток. Когато се създаде този център до НБУ, започнаха проблемите. 2014 г. имаше опити за изнасилвания на наши студенти, слава Богу, бяха предотвратени от минаващи други студенти. Безредицата в тази държавна агенция е много голяма. Не знам дали се дължи на лошото качество на охранителната дейност, или действително там цари някакъв батак, но истината е, че тези хора са непрекъснато извън центъра", коментира бившият главен секретар на Министерството на вътрешните работи, а сега и преподавател по национална сигурност в НБУ проф. Николай Радулов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в близост се намира поликлиниката, която обслужва кв. "Овча купел" и "Горна Баня", а нам непрекъснато има инциденти.

"Тези центрове, първо, трябва да се подчинят на някакви правила. Въпросът не е в това до колко процента е зает центърът, а каква е дисциплината и има ли ред в него", заяви проф. Радулов.

На въпрос как ще се осигури охраната на мигрантските центрове, той отговори, че е нормално бюджетът на частните фирми да бъде прехвърлен към бюджета на МВР.

"Тези пари са налични. Те са дадени за охрана на тези центрове. Има един много сериозен проблем - трябва ли да бъдат насред населени места и то в центъра на "Овча купел"?. Ние се стремим да правим умни градове с малки локални центрове и изведнъж напъхваме един такъв мигрантски център", каза проф. Радулов.