Калин Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границата си с Турция. Двамата посетиха ГКПП "Капитан Андреево". 

По-рано днес служебният вътрешен министър посрещна немския си колега и анонсира, че заминават заедно за контролно-пропускателния пункт, за да запознае Фезер с работата на гранична полиция на пункта и с дейността на Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество.

"Искам още веджъж, чрез вас медиите, да благодаря на немското правителство и в частност на г-жа Нанси Фрезер за високата оценка, която ни поставят, за твърдата подкрепа, за която ни оказват".

Това каза Стоянов по време на съвместен брифинг на министрите на вътрешните работи на България и Германия. 

"Може би знаете, че посещение на германски федерален министър у нас не се е случвало от далечната 2008 година. За нас това е индикатор, който ни показва, че сме в правилната посока", отбеляза българският вътрешен министър и благодари на колегата си за подкрепата на страната й за влизането на България в Шенген.

"Тук е мястото да уверя вас и българските граждани, че ситуацията по българко-турската границата продължава да е изключително спокойна. От началото на годината границата незаконно са опитали да минат българската граница малко над 7 хиляди граждани на трети страни, като за същия период на миналата година броят им е бил 27 хиляди. Т.е., аз и ръководството на МВР успяхме да изпълним основната цел, която си бяхме поставили, а именно показахме на нелегалните мигранти, че изобщо не трябва да тръгват към Европа през България, защото няма да могат да прекосят границата", заяви Стоянов.

"За съжаление тежка репутационна щета за Министерството на вътрешните работи. Нашата задача е максимално бързо да оправдаем доверието на българските граждани и на нашите европейски партньори. Тук е мястото да поздравя ДАНС, Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията - институциите, които през последните месеци, а може би и повече от година, бяха остро критикувани, но с тази тяхна операция и това производство, което те разследват, показаха, че могат да работят в перфектен синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта", коментира вътрешеният министър мегаскандала с ОПГ за контрабанда, в който беше замесено името на вече бившия главен секретар Живко Коцев

"За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критерии, поставени от ЕК за шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха покрити още миналата година, затова ние категорично заставаме като правителство зад пълноправното членство на страната в Шенген", категорична бе от своя страна вътрешният министър на Германия Нанси Фрезер.