Шокиращи разкрития за случая "Локорско“ и камионът ковчег, в който намериха смъртта си 18 нелегални мигранти. За първи път година по-късно говори шофьорът Атанас Атанасов. Преди дни той беше освободен от ареста и е в дома си с по-лека мярка. След случая "Локорско“ петима мъже са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, един от тях е Атанас. 

Той е свързан с този случай от самото начало - подготвя укритията в камиона, който стои паркиран пред тях. Взима групата мигранти от точката на тръгване и шофира във фаталния ден до крайната цел, която всъщност не е била Локорско.

Атанас Атанасов разказа пред bTV за схемите на трафик и за парите по веригата. Мъжът признава, че това е пети курс с този камион, а предишните четири са минали гладко. Казва още, че не го прави само за пари, а защото иска да помогне на хората да стигнат там, където ще живеят по-добре.

Шофьорът Атанас е вербуван да превозва мигранти месеци преди фаталния инцидент. Организатор на трафика бил мъж от Асеновград, от когото Атанас получавал първо локацията, от която да вземе групата, а след вършената работа и парите. Цената била твърда - по 100 евро на човек. Атанас наема и помощник - 22-годишният Християн Дунгаров.

"20 карам - 2000 евро взимам, 30 карам - 3000 евро. Аз му давах на малкия 500 евро на курс. Когато хората са по-малко, тарифата е 500 евро на човек“, разказва Атанас.

Бизнесът вървял и организаторът на трафика купил камион от Търговище. Атанас изработил и монтирал тайници, където да крият мигрантите. Това станало в работилница до Бургас, разказва шофьорът.

"Само се монтират тези сандъци горе и това е. Те са облечени с дъски, нищо не се вижда, така е направено. Около 80 см са високи, към 2 метра широки и 3 метра дълги. Там по 20 души можеш да качиш без проблем. Те са качили 52-ма, аз не знаех“, казва Атанас.

Така в утрото на 17 февруари близо до село Зидарово водачите, които според Атанас говорели на турски, качват в камиона 52-ма души. И днес шофьорът е убеден, че това е причината за трагедията, защото укритията били тесни за толкова хора.

Тръгват по магистралата по строго указан маршрут към София. Докато Атанас шофира, спътникът му Християн Дунгаров получава указания по телефона, а организаторът държи връзка и с тях, и с мигрантите. След няколко часа написал, че затворените в камиона започват да се задушават.

"Като разбраха, че не са добре и нямат въздух, промениха точката на Локорско. Казаха, че е изгорял вентилаторът и нямат въздух. Аз отбих на едно място, отворих им. накарах малкият да отвори капаците, за да влезе малко въздух.

След това, като карахме, отново му написа – има няколко умрели, един или двама. Отивате на мястото, направо ги закопайте умрелите, другите да пътуват“, разказва шофьорът.

Близо до Локорско Атанас спира и отваря камиона.

"Като отворих, като падна единият със запенена уста. Живите не знаеха къде се намират. Колкото имахме вода, им хвърлих. Казах на малкия - дай да изчезваме. Изчезнахме, защото знам ли дали нямат оръжие тези хора. В това състояние директно ще ме гръмне", казва Атанас.

Мъжете бягат през нивата, а той се прибира с автобус от София и после се предава в полицията в Бургас.

След случая "Локорско“ петима души са с повдигнати обвинени за участие в организирана престъпна група. Освен за нелегален трафик, Атанас и Християн са обвинени и за умишлено причиняване на смърт на повече от един човек, извършени в съучастие.