Стажанти, преминали обучение в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик, положиха днес тържествена клетва, преди да се включат в охраната на българската граница. 

127 стажанти завършиха успешно професионалното си обучение в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик. На градския площад, пред погледа на близките си, те положиха тържествена клетва, преди да се влеят в редиците на ГД "Гранична полиция".

"Работата на граничните полицаи е напрегната и рискова, но и истинско проявление на най-високия дълг към отечеството. Убеден съм, че това ще ви мотивира и ще ви дава сили в нелекия професионален път, който сте избрали да следвате. Бъдете безкомпромисни при изпълнение на задачите си, защото няма по-голяма гордост от доверието да бъдете истински стражи на Родината". С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов приветства новите граничари. Наблюдението и охраната на границата, активният граничен контрол, сътрудничеството с български и чуждестранни колеги са само част от ежедневните дейности, за които те се обучаваха през изминалите месеци. В този смисъл вътрешният министър подчерта важната роля, която има България като член на Шенгенското пространство: "Ние трябва да сме в състояние да гарантираме пред европейските страни, че сме надежден партньор, че имаме капацитета и волята да се справим с предизвикателства като засиления пътникопоток, нелегалната миграция, контрабандата, тероризма и редица други рискове". С пожелания за решителност пред изпитанията министър Стоянов поздрави новите си колеги за постигнатото до момента. "Не се огъвайте пред трудностите и да бъдете винаги достоен пример за своите съграждани", заръча им той, цитиран от МВР.

Тържествената клетва на стажантите от ЦСПП при Академията на МВР се проведе в Пазарджик. На церемонията на площад "Съединение" присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ОДМВР – Пазарджик ст. комисар Даниел Луков и ректорът на АМВР ст. комисар доц. д-р Иван Видолов. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Пазарджишка област Валентина Кайтазова и кметът на общината Петър Куленски.