"Намирам за ненормално един камион да чака 3 дни на границата - шофьорът да е без храна, вода и тоалетна, а фирмата да губи 200 евро. Ако това се промени, милиарди ще останат в икономиката“, каза евродепутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков в ефира на bTV.

Според него сега на границата има много институции, чието място не е там.

Освен това ЕП одобри идеята един камион да бъде обработван средно за 60 секунди на вътрешните граници на ЕС, каза Новаков. 

Той коментира и новите правила за мигрантите в ЕС, според които процедурата за проверка ще е на самата граница.

"Пет дни ще се прави проверка и ако не докаже кой е, откъде е и защо идва в Европа – ще трябва да се връща обратно. Ще има повече солидарност в ЕС при разпределяне на хората с права да останат. Нелегални мигранти не може да влязат в ЕС, ако не докажат че бягат от война - връщат се обратно“, обясни евродепутатът.

Европейският парламент окончателно прие новите правила за приемане на мигранти. Предвижда се хората, които нямат право да остават в ЕС, да бъдат по-бързо връщани в страните, от които идват. Освен това се въвежда и задължителна солидарност между държавите в разпределянето на бежанците.

Новаков обясни и че по европейското законодателство, ако у нас влязат 27 души, които имат право на статут, но ги разпределят в Полша, а тя откаже, ще трябва да заплати 20 000 евро.

"Това ще се прави, за да му намери подслон, за да му осигури помощ или годишна издръжка. Това е за разходите, защото така или иначе този човек няма право да остава повече от година, така че това е една първоначална вноска която, държавата трябва да направи към България за да компенсира. Но и България трябва да плаща, ако откажем да приемем мигранти“, заяви той.