"Китай е много по-слаба отколкото беше,  Русия, сега е трудно да се определи точно каква е, но също е отслабена. САЩ са по- стабилни и по-могъщи, излязоха малко напред пред останалите, но не знаем какво ще прави Китай и със сигурност не знаем какво ще прави Русия.“

Това заяви в специално интервю пред bTV д-р Джордж Фридман - международно известен стратег по глобалните въпроси, основател и председател на "Geopolitical futures“, автор на бестселъри, сред които "Взривоопасните точки на Европа“.

Фридман е популярен лектор по международна геополитика, а опитът му в областта на военното моделиране, разузнаването и международните отношения го прави много търсен на многобройни конференции и специфични за индустрията събития.

Преди да основе "Geopolitical futures“ през 2015 г., Фридман е председател на "Стратфор“ - издателска и консултантска фирма за геополитическа информация, която основава през 1996 г.

В ексклузивното интервю той сподели, че по негово мнение винаги ще има конфликти, но те не променят света.

"Конфликтът в Близкия изток е регионален конфликт. Отношенията между Китай, САЩ и Русия са глобален въпрос, защото каквото и да се случи, това оказва влияние върху всички. Не виждам някой да се присъедини към тази тройка. Може би Великобритания ще се измъкне от американската сянка и ще привлече повече внимание, но не го вярвам, защото на тях им харесва там където са си“, допълни д-р Фридман.

Според него Русия в момента е изправена пред въпроса, като независима държава, какви са границите ѝ и кои са съюзниците ѝ.

"Русия се опитва да намери своето място в света. Оцеля през прехода, сега е стабилна държава. Нападна съседна страна и войната се разви много лошо. Тя не приключи по най-бързия възможен начин“, уточни той.

"Империята е просто страна с много съюзници. САЩ в този смисъл са империя очевидно. Китай се опитва да бъде империя, но не успява. А Русия е в стратегическата позиция, в която трябва да реши какво ще бъде. Войната в Украйна не се разви както искаха. Не са предполагали, че две години по-късно ще продължават да се бият, очакваха да са само две седмици“, каза още Джордж Фридман.

"Сега поглеждат централна Азия. Формират отношения в централна Азия, в Кавказкия регион, както и на юг, на Балканите. Опитва се да прецени каква ще бъде следващата стъпка. Първата стъпка може и да успее, но не е много вероятно. Имаме Русия, която е много стара, много успешна в много отношения, и си признава, че отново е загубила война. Сега следва въпроса за тях – кои сме, какви сме“, допълни той.

По думите му държави като България са в списъка им, слабо вероятно е да атакуват, но е възможно да търсят икономически отношения.

"Сега с промените в руския елит, които вкараха много повече икономисти на високи рангове, осъзнават, че в модерните войни трябва да има икономически способности, не като при Сталин. Така че ще дойдат с предложения, а с предложенията  ще дойдат и условията. Но България със сигурност е в списъка на страни, с които биха искали да имат по-добри отношения“, категоричен е Фридман.

"Всичко е същото, просто е минало на друго равнище. Управлението на Русия е приело различна форма от очакваното. Ситуацията в Близкия изток от американска гледна точка не е катастрофална, въпросът е, че е символична. Но това трябва да приключи. И разбира се, отношенията с Европа са много прости – ние не я разбираме, нито какво мисли, нито какво прави, нито какво може да очакваме“, обясни още геополитическият футурист.

Според него НАТО е сформирана чрез САЩ, за да се създаде буфер срещу руснаците.

"Той не е от критично значение в момента, но страните в Европа не са приятели. Не са като 2 щата в САЩ – аз живея в Тексас. Тексас не харесва Ню Йорк, но съжителстваме. Тук идва въпросът какви са отношенията между страните. Обвързан е с икономическия въпрос. Това са много различни страни с много различни способности. Има една централна банка. Тя не може да служи еднакво добре на Италия и на Германия. Не са домислили как да се справят с това и се страхуват да го обмислят, защото всичко ще се разпадне. Затова продължават по същия начин, макар че всяка страна има различни нужди“, допълни Фридман.

"Никога не е имало решение през всичките тези години с Израел. Но и другите страни също са се били помежду си т.е. не е въпросът само Израел, макар че е съществен такъв“, каза той в специалното интервю.

"Междувременно взаимоотношенията на Израел със съюзниците са обтегнати. Защото не е в интерес на Америка да има кръвопролития, но не е в интерес на Америка да види, че Израел губи. В трудно положение сме. За нещастие в този регион редовно се водят войни и със, и без Израел, със САЩ, с Русия. Това е място на война и трябва да свикнем с това. Тоест ние сме свикнали, но няма да има споразумение, което да го разреши“, заяви д-р Фридман.

Той смята, че Нетаняху е свършено политически. Припомни, че през 1973 г. отново имаше нападение на Израел, което разузнавателните служби са пропуснали.

 "Интересно е как се е случило. Нетаняху е отговорен за разузнавателните служби. Той е премиер, а и добре запознат с разузнаването, но го е пропуснал. Колкото по-дълго се бие, толкова по-дълго ще остане на ръководен пост в Израел. Не изглежда да има желание да приключи войната. Това според мен е свързано с политическата му позиция, но не мисля, че ще му се позволи да го прави още дълго – твърде много хора  губят живота си. Американците усърдно настояват, а израелците казват, че са суверенна държава, ще правят каквото искат. Е, в определен смисъл е суверенна държава, но се нуждае от САЩ. Проблемът е, първо, че арабите нямаха никаква подкрепа – нападателите не са разчитали на помощ от никоя арабска страна. Второ, разузнавателните служби на Израел са се разпаднали. Според мен ще продължи още доста дълго“, каза Фридман.

По думите му Третата световна война би била много интересна, но се пита кой ще се бие?

"Руснаците са доказали, че не могат да се справят с малка, мизерна страна вече 2 години. Китайците изпитват не само дълбоки икономически проблеми, но заради американската окупация на Филипините и на други острови, вече има пълна блокада по отровите. Така че те не са готови, а бяха. САЩ няма с кого да водят война, което е много добре – такава няма да започне. Но САЩ нямат истинско желание да се намесват в Европа или Азия. Да, риск е, приема се, но искаме да се приключи. В момента не смятам, че има световна война, а избухват множество местни войни“, добави Джордж Фридман.

"Не знам какво е НАТО. НАТО е алианс, в който, щом избухне война, тогава се решава какво да се изпрати. Когато САЩ създаде НАТО, тя беше алианс, при който във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа се знаеше какво ще направят белгийските ВВС до третия ден. Знаеше се какви оръжия ще се включат, какви допълнителни такива ще бъдат необходими и какъв е планът. Сега няма един-единствен враг и няма единомислие“, добави той.

"Всеки път, когато възникне криза, НАТО не може да се задейства толкова бързо. Следователно американците трябва да действат бързо. Много страни, които след разпада на Съветския съюз се присъединиха към НАТО и усетиха, че сега са в безопасност, присъстват на срещите в НАТО и разбират всъщност какво е положението“, сподели Фридман.

Той уточни, че НАТО е нещо, което трябва да се развие.

"Американците са винаги агресивни. Ако навлезем в Европа като основни гаранти на сигурност, ще искаме икономически ползи, достъп и други неща. Германците не искат да ги дадат, но не искат и да се бият. Това е проблемът на Европа. В региона цари не нестабилност, но несигурност. Нямаме представа например какво искат французите, а тече война, в която трябва да участваме, осигурявайки въоръжение.“

Д-р Джордж Фридман обясни, че НАТО трябва да вземе основополагащо решение. Дали е коалиция на държави, за които оперативната дейност е по избор или е организация, в която всяка нация трябва да служи.

"В НАТО усещането е, че сме коалиция. Сами сме. Тогава проблемът, понеже руснаците не са приключили, в трудно положение са и ще търсят възможности да заградят Запада, много скоро, с успокояването на войната, и България ще бъде посетена от руснаците. Тогава въпросът става дали не е удачно да има по-малък алианс, например на Балканите – това няма да стане скоро, но трябва да се случи. Виждаме руско проникване на Балканите, което е много хитър ход на руснаците, а Балканите винаги са били тактични: "Сега искаме този съюз, пък после да изчезва“. Той не изчезва“, коментира още Фридман.

"Всичко се свежда до Балканите и до това дали предпочитат присъствието на руснаците или на американците. Те винаги ще изберат руснаците, защото те дават повече, а американците искат повече. Това се случва наоколо, но самата Европа трябва да реши – как може една банка да се справя с потребностите на всичките тези страни? Интересното е, че се опитват да имат една и съща банка за Италия и Германия“, каза още той.

Според него категорично има демографски проблем, а раждаемостта драстично спада в световен мащаб, докато средната продължителност на живота нараства.

"Тоест ще имаме много стари хора със заболявания и по-малко хора, които да се грижат за тях. Ще трябва да се взимат решения за много значими теми като технологии и други. Как ще се справим с това? Същевременно осъзнаваме, че Русия сега е голяма сила. Не достатъчно силна, че да бие Украйна и САЩ заедно, но има своето място. Путин става все по-европейска сила. Той промени бойния план, като внесе икономически сили. Това говори на езика на Европа. Постигнали са го с Унгария, на Балканите също са успели така, но руснаците сега трябва да осмислят кои са те. САЩ ще се опитат да се изтеглят – не съвсем, но ще се оттеглят от Европа, защото гледат на нея като на опасно място за САЩ“, обясни футуристът.

"Китай е огромна държава, разделена на много части. Въпросът е дали страна, отслабена колкото е Китай, може да остане цяла. Подозирам, че Китай, която в исторически план е имала граждански войни, не е била мирна страна, същите региони, които са били в неразбирателство преди или са по-заможни – това ще ни застигне. Бих гледал на Китай като на нещо опасно – ядрена власт е, има мащабни военноморски сили, ще погледне към САЩ за финансиране и тогава ще настъпи кризата“, в заключение заяви Джордж Фридман.