България е сред страните в Европа, в които трайно има установяване на тигровия комар, който пренася вируси като денга и зика.

Това съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и предупредиха за ръст на заразяванията с болести, предавани от комари.

Последните данни показват тенденция на нарастване на случаите на денга, пренесени в Европа от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска на Стария континент.

Климатичните промени създават подходящи условия за разпространението на инвазивни комари на територии, които преди не са били засегнати, като еднa от тях е и България, обясни директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Амон.

"Към настоящата година азиатският тигров комар е установен трайно в Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания. Той е известен с това, че пренася вирусите денга, чикунгуня и зика. Разпространява се все повече на север, изток и запад в Европа. По-топлите температури, както и меките зими в Европа създадоха по-благоприятни условия за оцеляването и възпроизводството на азиатския тигров комар", посочи Андреа Амон.

През 2023 г. в Европа е имало 130 случая на заразяване с денга, а през 2022 г. те са били 71. Това е значително повишение в сравнение с периода 2010-2021 г., когато общият брой на заразяванията в Европа е бил 73. Случаите на хора, които пристигат заразени от чужбина, също са се увеличили. През 2022 г. те са били 1572, а през 2023 г. вече са над 4900.

От центъра препоръчват носена на дрехи, които покриват по-голямата част от тялото, използване на репелент срещу комари, както и поставяне на мрежи против насекоми на прозорците.