Green Transition 2024 е най-големият и значим форум в Централна и Източна Европа, посветен на темата за развитието на Европейската зелена сделка. Това коментира д-р инж. Веселин Тодоров – модератор на форума и председател на Сдружение "Соларна Академия България" в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

"Тази година предвид евроизборите и посоката, в която ще се поеме по-нататък със Зелената сделка и въобще зелените политики в Европа, Green Transition ще бъде изключително интересен, защото именно на този форум ще се дискутират финансирания в сектор "Зелена енергетика", транспорт, кръгове икономика, земеделие, храни, климата, декарбонизацията и още много други теми, и как те се вписват в зелената политика на Европа.“

По думите му форумът се утвърждава като един стойностен и високо оценен форум не само от бизнеса и експертите в България, но и на международно ниво, като тази година на него ще присъстват и трима еврокомисари: Никола Шмит – комисар по работни места и социални права, Марош Шевчович – комисар по междуинституционалните отношения и перспективи, отговарящ и за Зелената сделка, както и Илиана Иванова – българският комисар по иновации, научни изследвания и култура. Ще присъства и бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери – специален пратеник за климата на президента Байдън.

"Важно е такъв тип форум и да бъдат подкрепени както от бизнеса, така и от гражданското общество, защото именно на такъв тип форуми ние, гражданите, и бизнесът, както и част от нашите политици и експерти могат да придобият представа на това накъде и как ще се върви за в бъдеще в условията на Зелената сделка, в условията на зелените политики и климатичните промени“  

Един от най-интересните панели през втория ден на форума, чийто модератор е инж. Веселин Тодоров, е панелът свързан с бъдещето на енергетиката от възобновяеми енергийни източници и технологиите с нисковъглеродни емисии. Специални гости на модула са: зам.-министъра на енергетиката Ива Петрова, Кристиан Руби – генерален секретар на "Евроелектрик“, една от най-големите асоциации за енергетика и електричество в Европа, главният изпълнителен директор на Брюкселски енергиен клуб Надежда Кокотович и бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков, както и други интересни гости.

"Именно с този модул ще може да се разбере къде и в каква посока ще върви сектор "Енергетика" от гледна точка на възобновяемите енергийни източници. Добре е в един такъв модул да разберем малко повече информация и как се случват нещата в Европа, какви методологии са направили съответно и да поговорим малко повече за енергийните общества, което е изключително важна тема и възможност за преодоляване на енергийната бедност в България, както и за водородните технологии и тяхното бъдеще - също важна тема за българския бизнес и въобще за развитието на енергийния сектор в България,“ каза той.

Според специалиста основните предизвикателства пред България, както и пред Европа, са свързани с развитие на преносната мрежа и с развитие на балансиращите мощности. "Това са основните цели, които стоят и пред България, и пред държавите членки на Европейския съюз. Трябва да се справим с този проблем, тъй като старата преносна мрежа не позволява да се присъединяват нови технологии и нови мощности, които да гарантират производството на електроенергия. Големият недостатък е именно балансирането на тази мрежа и част по-скоро България трябва да работи по такива проекти, така че да се осигури устойчивост и сигурност на енергийните обекти в страната,“ обясни инж. Веселин Тодоров.