Километрични опашки на границата с Румъния и напрежение между шофьорите. Пунктовете при Дуранкулак и Кардам не могат да поемат увеличения летен трафик. Тежките камиони са блокирани по няколко денонощия, докато автобуси и леки коли минават с предимство. Това обаче допълнително усложнява обстановката, защото освен румънските туристи, пътуват организирани групи от трети страни, които подлежат на щателна проверка.

Клаксоните и задръстванията са се превърнали в нещо обичайно от началото на юни на граничния пункт "Дуранкулак". Трикилометрова опашка се извива всекидневно, като в определени дни стига и до едноименното село. Дясната лента е блокирана от камиони, докато в лявата се опитват да се разминат влизащи и излизащи от страната автобуси, микробуси, леки автомобили.

На ГКПП "Кардам" опашката пък е с километър по-дълга, но видимо напрежение сред чуждите шофьори няма, защото няма и толкова автобуси, разказва NOVA. Трафикът е изключително интензивен, признават и от "Гранична полиция". Една от причините е ремонтът на Дунав мост. Другата е, че инфраструктурата не е предвидена за толкова превозни средства.

Ако не успеят да преминат през граничния пункт и утре, тировете ще трябва да изчакат уикенда, защото румънските власти преустановяват приемането на камиони в събота, неделя и в празнични за тях дни. Шофьорите нямат алтернатива.

1200 автобуса са преминали в двете посоки на ГКПП "Дуранкулак" в първите 13 дни на юни миналата година. За тази те са с 230 повече. По нормативна база бусовете и автомобилите са с предимство. От Областната дирекция на МВР уверяват, че  ще осигурят денонощно дежурство на полицейски екипи на граничния пункт.