Един работещ орган като КПКОНПИ ще бъде унищожен. Това се случва след гласуването в парламента на второ четене на т.нар. Антикорупционен закон, с който всъщност не се предлага преструктуриране на КПКОНПИ, а истинската дума е закриване и създаване на нейно място на две съвсем различни нови комисии. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мария Карагьозова, съпредседател на Гражданския съвет към ВСС, която уточни, че това не е реформа.

"Да не забравяме, че във фокуса на работа на Антикорупционната комисия не е корупцията въобще, а единствено корупцията по високите етажи на властта. Тоест, това са лицата, заемащи висши публични длъжности. А в тази категория спадат, разбира се, всички народни представители.

Голямата болка на много лица, които имат огромно богатство натрупано в годините, с необясним произход, е това, че КПКОНПИ запорира тяхното имущество през последните години. Затова КПКОНПИ ще бъде унищожена. Въпросът е какво ще се случи с тези запори, защото все повече се говори за страната антикорупция. Ако обръщате внимание никъде не става въпрос за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Тоест, ние ще борим корупцията, но какво се случва с другата втора, много важна функция на КПКОНПИ, която е отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Това за мен е по-важната функция на сегашната КПКОНПИ и това е причината, поради която тя ще бъде ликвидирана.

Един държавен орган, който отнемаше в полза на държавата имущество с необясним произход", обясни Карагьозова и обърна внимание, че вече е сезиран президентът Румен Радев с искане да наложи вето на така приетия Антикорупционен закон.

"Тъй като правните експерти в “Справедливост за България" видяха множество дефекти, свързани с това, че текстове в закона противоречат на основния закон - Конституцията. Текстовете в Конституцията, тя е един документ, чиито текстове са изключително леки, ясни и кратки и не е трудно дори без в детайли да познаваш правната материя, да видиш, че българската Конституция в свой чл. 81-ви, по памет, ал. 2 казва, че “Народното събрание взима всички свои решения с обикновено мнозинство, с изключение на случаите, в които изрично е посочено друго в Конституцията".  В българската Конституция никъде не се говори за Антикорупционни комисии и начинът на избиране на техните членове, т.е. за новосъздадената Антикорупционна комисия, би следвало да важи основния текст на чл. 81, именно, че нейните членове три броя се избират с обикновено мнозинство от Народното събрание", добави съпредседателят на Гражданския съвет към ВСС.

По думите й е трябвало КПКОНПИ да се надгради: "Сега съществуващата комисия изгради голям капацитет, особено в периода, в който беше управлявана от Сотир Цацаров, а там имаше запори за милиарди левове.

Само запорът на Цветан Василев беше, доколкото съм чела в медиите, тъй като това са досъдебни производства и там информацията не може да се разкрива, поради различни причини, в досъдебната фаза 2.2 млрд. лева.

Ползата и общественият интерес на обществото е не толкова тези лица, които са придобили незаконно имущество да бъдат наказани, т.е. да лежат в затвора Х броя години, а в това, имуществото, което те са придобили да бъде върнато обратно в бюджета на държавата. Да бъде влято обратно в здравеопазване, в сигурност, в образование, в социални разходи. Затова основната и най-важна функция на КПКОНПИ беше именно отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество, такова, което е с необясним произход. Обикновено, това е имущество придобито по криминален начин", коментира още Мария Карагьозова.