"Петата болест" прилича на рубеола, но не е. Какво да знаем за нея, така че да предпазим себе си и децата си? С тази цел разговаряхме с д-р Гергана Николова в "Денят на Фокус" на Радио "Фокус" по повод т.нар. "пета шарка" или "пета болест". Тя се причинява от паравирус В-19, наподобява рубеолата, но не протича сходно на нея. Среща се в детска възраст в периода между 5 и 15 г., причислява се към най-ранните детски болести. Тя е "болест на Филатов", поясни д-р Николова.

"Този вирус съществува отдавна, притесняват ни обаче случаите на морбили и коклюш в близките около нас държави и частично у нас. "Всички родители, които са пропуснали ваксинации на децата си, нека се обърнат към личните лекари и да попълнят имунизационния ни календар. "Петата шарка" протича сравнително леко, но коклюш и морбили са тежки заболявания и трябва да ваксинираме децата си", апелира д-р Николова.

Не е желателно сами да поставяме диагнози, ако имате съмнения за инфекциозно заболяване, разпознаваемо по високата температура, болката в мускулите и ставите и обрив, посетете лекар задължително. "Можем да усещаме коремни болки, втрисане - това е началото на всяко инфекциозно заболяване. Обривите могат да обхванат горните части на ръцете и краката, както и дланите, ходилата и седалището. Петната наподобяват гирлянди. Заболяването може да се предаде и от пациент без обриви. Яркочервен обрив може да има и по бузите - затова лекарите говорим за симптом на зашлевената буза в тези случаи", даде подробности Николова.

Има максимум 3-седмична карантина, латентният период, в който се появяват симптомите след контакт с болен, е 15-тина дни. Срещу "петата болест" няма ваксина, наблюдаваме децата, няма специфично лечение. Препоръчваме добро миене на ръцете, защото става дума за въздушно-капкова инфекция. Добрата лична хигиена е задължителна, поясни д-р Гергана Николова.