В момента развитието на ядрената енергетика не е на дневен ред при управляващата коалиция. Това заяви Искра Михайлова от "Възраждане" в кулоарите на парламента, предаде репортер на "Фокус".

"Според нас има някаква корупционна схема, свързана с АЕЦ "Козлодуй" и новите 7 и 8 блок. Ние няма как да я докажем, няма как да знаем, но няма и как да не се съмняваме, предвид това, което се случи в последните часове на вчерашния работен ден и първите на този", допълни Михайлова.

Припомняме, че вече ви съобщихме, че до 15 април трябва да приключат преговорите с "Хюндай" за строителството на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй". Проектът на решение беше приет с 11 "за", 7 "въздържали се", без нито един против от страна на депутатите от Комисията по енергетика. Народните представители от Комисията по околната среда и водите гласуваха с 11 "за", 2 "против" и 5 "въздържали се". 

Днес в началото на пленарното заседание председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ предложи да бъде внесена извънредна точка и да се гласува проектът за решение, но предложението му беше отхвърлено от народните представители и това доведе до напрежение в зала.

"Има особен натиск и интерес по отношение на това кой ще строи 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Михайлова. 

Тя определи вчерашното заседание на комисията по енергетика и околна среда като ,,скандално''. 

,,От една страна в управляващата коалиция се видя огромно напрежение между ГЕРБ от една страна, които имаха един проект на решение, и "Продължаваме промяната", които имаха друг проект на решение. Но то не получи подкрепа от една част и от тяхната парламентарна група в частност "Зелено движение ", посочи депутатът от "Възраждане".

Искра Михайлова каза още, че са станали заложници на прехвърляния на обвинения от едните към другите по отношение на причини и документи за внасяне на тези проекти на решения.

Михайлова призова много внимателно да се наблюдава кой как гласува по отношение на избора на фирма, която ще строи 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".