Това, от което имаме нужда в България е една цялостна енергийна стратегия за това какво искаме да постигнем и докога. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Костанца Рангелова, енергиен експерт.

Тя отбеляза, че в момента енергийната ни стратегия е една съвкупност от най-различни проекти, където не е достатъчно ясно как точно се допълват едни от други и дали няма някакви възможни пречки, които създават помежду си.

"По този начин идваме на темата за този силен фокус върху строене на нови ядрени мощности, който би могъл да ни разсейва от други възможни начини да постигнем същите тези цели. Т.е. ако ние искаме да имаме чиста енергия, много по-бързо и за по-малко пари можем да го постигнем с развитието на възобновяеми енергийни източници със съответните технологии за съхранение, както и развитие на електроенергийната мрежа за това тя да бъде модернизирана, така че да може по-лесно такъв тип възобновяеми енергийни източници да бъдат интегрирани. И тук идва едно много важно сравнение, защото през последната една година всъщност на световно ниво има само няколко нови ядрени централи, които стартираха, една от които в Финландия, и тя от не 18 години да бъде построена – тя започна да бъде построена още 2005 година, а другата беше в САЩ – тя беше построена само за 10 години, въпреки че 10 години отново е страшно много пари.

И всъщност тази нова ядрена централа в САЩ беше първата нова ядрена централа там от последните 30 години, и тя струваше около 30 милиарда долара да бъде построена. Но в същото време имаме една от най-големите офшорни вятърни централи, които също стартираха съвсем наскоро, и с капацитет, който е даже по-голям от този на една ядрена централа, тя е около 1 300 мегавата. И докато ядрената централа струва 30 милиарда, тази офшорна вятърна централа струва само 3,6 милиарда", коментира Костанца Рангелова.

Според енергийният експерт в България има някакъв вид романтизъм, свързан с ядрената енергетика: "Някакъв много странен романтизъм като народопсихологията изисква ядрената мощност да бъде някакъв символ на българското, което до някъде е оправдано, но всъщност ни отклонява от това накъде върви всъщност цяла Европа и света като цяло от гледна точка на развиване на нови енергийни мощности и нови технологии. Имаме технология, която е горе-долу 8 пъти по-евтина. И дори ако сметнем това, че този капацитет не се използва по същия начин, т.е. вятърната електроцентрала не оперира всеки ден и всеки час, само да кажем 30-40% от времето, дори когато вземем това предвид, пак става дума за 3 пъти по-евтина технология отколкото би била една ядрена централа", обясни Рангелова.