Енергийният министър Владимир Малинов отрече да има изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" и че няма опасност за работещите там и за населението.

"Доколкото знам, в събота заместник-директорът на АЕЦ е излязъл пред медиите и е успокоил, че няма радиоактивна опасност нито за работниците и служителите, не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране и няма никаква опасност за населението", коментира още Малинов.

Припомняме, че в събота само пред "Фокус" зам.-директорът на АЕЦ "Козлодуй" Андрей Красночаров коментира, че няма абсолютно никаква опасност от лекия инцидент

"Това е неприятно като случай, но не води до никакви опасности и последствия, тъй като в самите помещения, в които се намира въпросното оборудване са предназначени точно за това. Тоест - течът бе почистен след това и нямаше никакво допълнително облъчване на персонала, тъй като организацията беше проведена под стриктен контрол", каза Красночаров пред медията ни тогава. 

"Няма повод за никакви притеснения. Даже това събитие не подлежи на докладване в АЯР (Агенцията за ядрено регулиране), но все пак ние я уведомихме, че е станало и съответно взехме необходимите мерки за отстраняване на последствията", каза още зам.-изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". 

"В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент, персоналът продължава да работи в същите помещения. Няма никакви опасности", категорично подчерта за "Фокус" Андрей Красночаров.