Ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства", заяви пред журналисти служебният министър на енергетиката Владимир Малинов преди началото на международната конференция "Булатом", предаде репортер на "Фокус".

По думите му диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е факт и всички 43 касети са заредени. "Очаква се през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система", допълни Малинов.

Припомняме, че шефът на Агенцията за ядрено регулиране заяви пред "Фокус", че горивото от "Уестингхаус" за 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" е безопасно.

Енергийният министър е категоричен, че усилено се работи и по проекта за 7-и и 8-и блок на централата. "Вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС. Проектът за двата блока е важен не само за България и за региона, но и за цяла Европа. Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията на проекта, така че 30-40 процента от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас", допълни министърът.

Цената на тока 

"Енергийният регулатор вече е обявил какво се предвижда като увеличение. С това, което извършихме като правителство, да покрием дефицита, натрупан във фонд "Сигурност" на електроенергийната система, плюс осигуряването работата и на централата в Маришкия басейн, повишението е дори значително под годишната инфлация за страната за предходните 12 месеца", посочи Миланов.

За Маришкия басейн 

Той заяви, че днес в късния следобед ще има среща с ръководствата на синдикалните организации, както и с мениджмънта на компаниите. По думите му той ще обяви предвидените мерки, чрез които да се постигне предвидимост и устойчивост на този бизнес, който е ключов за енергийната сигурност на държавата.

"Има решение на Народното събрание за развитието на минното дело и е поет ангажимент да бъдат осигурени 1 млрд. лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите", допълни Малинов.