При спирането на 6-ти блок се случи въпросният инцидент, човешка грешка. Около 8 кубика са изтекли, пуска се азот вътре. За съжаление е човешка грешка. Този, който я направи е отстранен, прави се анализ на ситуацията. Това каза пред bTV шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Припомняме, че новината нашумя, след като ядреният експерт Георги Касчиев предупреди, че има изпускане на радиоактивна вода от централата по време на авария.

"Въпросът е много сериозен, дават се анализи от АЯР. Аз бях с моя син, който е 2 години в АЕЦ - няма никаква опасност, това е в хермозоната - тя е специално създадена за тежки аварии, всичко е почистено", категоричен бе Валентин Николов.

"Още в събота моят заместник-директор даде интервю и потвърди, че няма опасност", каза шефът на АЕЦ, коментирайки интервюто на Андрей Красночаров ексклузивно пред "Фокус".

"Това не е първата авария, при която изтича такава вода, но когато се чуе "радиоактивна вода" и хората се притесняват. Ние имаме списък от събития, които ако се случат - трябва да уведомим АЯР, това събитие дори не присъства в този списък, но все пак ние уведомихме агенцията", каза още шефът на АЕЦ "Козлодуй". 

Министърът на енергетиката каза, че не е имало изтичане на вода в река Дунав, обясни Валентин Николов.