Изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй“ е много сериозен ангажимент, защото става дума за един проект, който със сигурност ще отнеме поне едно десетилетие да бъде приключен и още повече за да бъде изплатен. Става дума и за много голяма инвестиция, прогнозите са този проект да струва около 20 милиарда долара, като всъщност по-реалистично е да струва много повече от това в крайна сметка. Това коментира за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Костанца Рангелова, енергиен експерт.

Според нея до голяма степен поставянето на ядрената енергия в центъра на нашата енергийна стратегия е доста голям риск: "Защото това ще отнеме изключително много усилия, време и ресурси да бъде развито и постигнато".

По думите на Рангелова ядрената енергия предоставя възможност за много голямо количество електроенергия, която да бъде произведена: "Но до момента, в който един такъв проект бъде реализиран, става дума за наистина десетилетие или повече даже, в някои случаи повече от 15 години работа по строежа, което означава, че през тези 15 години не правим нищо кой знае колко друго по линията на това да увеличим нашата енергийна сигурност и да подобрим енергийната си система. Така че това до голяма степен е един фактор като разсейване бих казала, спрямо възможни други приоритети, които биха били с много по-бързи резултати и с много по-малък риск за реалното изпълнение на проекта. Защото както знаем и от АЕЦ "Белене“, става дума за проекти, които рискуват да бъдат забавени с години, да бъдат прекъсвани, и през това време важни ресурси да не биват отклонявани към други по-важни инвестиции", смята енергийният експерт Костанца Рангелова.