"Реализираха се нагоре данните за БВП пред първото тримесечие. Промишлеността има спад, но това е нормално. По военни причини имаше голям скок“. Това коментира в ефира на bTV народният представител от ПП-ДБ и икономист Георги Ганев.

3% бюджетен дефицит

"Няма да пострадат пенсиите и социалните плащания. Капиталовите разходи ще бъдат прецизирани“, уточни той. Според него са заложени харчове, за които не е сигурно, че ще бъдат направени.

"Средствата за текущ ремонт и поддръжка, за които министър Шишков говори, са на рекордни стойности от началото на прехода досега. Най-вероятно не всички са в такава проектна готовност, че да се наложи плащане. По тази линия може да стане намалението на разходите“, коментира Ганев.

"Очаква се да бъде завършена и магистрала Европа. Там има заслуга бившият министър Шишков. Строителството трябва да е качествено, в приемливи срокове. Процедурите са били такива, че не водят до това“.

Събираемостта на НАП

"Ще дам обяснение, което предизвика противопоставяне. Събираемости е по-малка от миналогодишната. Това е обяснимо от една страна с намалените данъчни ставки, но в данъчната теория се знае, че когато данъкоплатците усещат, че една власт не е сигурна започват да си спестяват от плащания на данъци. Когато една власт е стабилна, се променя нагласите на данъкоплатците. Бизнесът си прави план дали може да си спести нещо, да се отложи“, посочи Георги Ганев.

Според него не съществува контрол, който да осигури пълна събираемост.

Коалицията с ГЕРБ-СДС

Георги Ганев обясни, че в Благоевградско, откъдето е избран за народен представител, "трудно се преглъща“ колаборацията с ГЕРБ, докато в София по-позитивно посрещат решението за кабинета "Денков-Габриел“.

"На правителството няма да му е лесно“, подчерта той.