Разходите за отбрана са недостатъчни за ускоряването на модернизацията на Въоръжените сили у нас. Текущото състояние на способностите на въоръжените сили е незадоволително. Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България за 2023 година, видя "Фокус".

В доклада се отчита положително повишаването на разходите за отбрана от бюджета. През 2023 година те надхвърлят заложените 1,85% от БВП в Националния план 2024, достигайки 1,88%.

Това обаче е недостатъчно, а страната трябва да заделя повече средства за своята отбрана, отчитайки тенденциите държавите членки на НАТО да харчат минимум 2% от държавния бюджет.

Сред приоритетите си от МО посочват, че през 2023 година са работили върху подобряване условията за изпълнение на мисиите и задачите на Въоръжените сили, ускоряване на изграждането и поддържането на отбранителните способности, както и запълването на техните дефицити, изпълнение на целите на способностите на НАТО, превъоръжаване и модернизация, попълване на вакантните длъжности във Въоръжените сили, окомплектоване и подготовка на доброволния резерв.

България е работила и върху общата европейска политика за сигурност и отбрана, както и по предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна и задълбочаването на подкрепата за страната.

В доклада се посочва, че въпреки решението за закупуването на новите "Страйкъри" за Сухопътните войски, работата по проекта за придобиването на два патрулиращи кораби и създаването на инфраструктурата за приемането на първите самолети F-16, нуждата за придобиване на ново въоръжение, по натовски стандарт, е още по-осезаема.

Анализите показват, че некомплектът от военнослужещите в армията нараства до 21,8%. Числеността на доброволния резерв е едва 16%.

Документът отчита, че сред основните причини за некомплекта е ниското заплащане на военнослужещите. Анализите показват, че увеличението средно с 10% остава неконкурентно спрямо други професии.

Други причини за липсата на млади кадри в армията са ниския интерес и влиянието на "зловредните информационни кампании“ по отношение на войната на Русия в Украйна, сочи още докладът.

Документът бе одобрен на последното правителствено заседание, а той вече е входиран и в Народното събрание, където следва да бъде разгледан от депутатите.