Възможен е обрат за Северна Македония, ако България и Гърция изгубят търпение. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Искрен Иванов, международен анализатор по повод разширяването на ЕС със страни от Западните Балкани. Според него Сърбия и Северна Македония са две нетърпеливи държави.

"Дори Северна Македония да е страна-членка на НАТО, тя не се държи като съюзник в рамките на НАТО. Да, безспорно, те имат много инициативи, които са посветени на устойчивостта на НАТО, на хибридните заплахи и т.н, но голяма част от тези форуми, от тези проекти са с натовско финансиране, те обслужват натовските интереси. Докато Северна Македония с едно такова правителство все повече започва да се отдалечава от реториката, която е възприела НАТО в действията си, в стратегиите си. Да не говорим пък откритите предизвикателства, които страната хвърля към България и към Гърция. Такова отношение към съюзници, просто не е рационално, то разединява Алианса в една точка, където той трябва да има повече от солидно присъствие", обясни доц. Искрен Иванов.

По думите му по отношение на Сърбия ключова роля играе Китай: "Ако Европа намери общ език с Китай, Сърбия ще има зелена светлина за членство в общността. Но, ако ЕС избере пътя на конфронтацията, тогава се опасявам, че Сърбия може да реши да отложи пътя си към Европа за сметка на икономическите и вече военно-стратегическите предимства, които има в контекста на сътрудничеството си с Китай".

Анализаторът подчерта, че Европа е в много деликатна позиция: "Защото от една страна тя трябва да реши какви да бъдат нейните отношения с Китай и от друга - дали да се състезава с него, в лицето на държави като Сърбия".

По отношение на Косово и Босна и Херцеговина - тяхната историческа съдба и членството им в ЕС е тясно обвързано със Сърбия, отбеляза Иванов. "Ако в един момент се вземе решение те да станат страна-членка на ЕС, моето мнение е, че Европа ще е много внимателна, защото Брюксел трябва внимателно да балансира между ползите, които Европа ще извлече от сръбското членство в общността и това на Босна и Херцеговина. Ако Европа успее да привлече тези три страни изведнъж в общността, това ще е, така както се казва, гениалният подход, но дали ще се случи, трудно е да се каже, предвид, че виждаме че и понастоящем между Сърбия и Косово тлее напрежение. Докато това напрежение го има ми е трудно да си представя по какъв начин косовците ще седнат на една маса със сърбите и ще преговарят за членство", коментира анализаторът.

За Албания и присъединяването й към ЕС Иванов каза, че няма съмнение, че в един момент това ще се случи, тъй като държавата доказала като надежден партньор на НАТО: "Встрани от европейската си политика, Албания има добро партньорство със Съединените щати. От тази гледна точка, нейната бъдеща интеграция в евроатлантическите структури ще мине гладко, но в продължителен период от време".

Доц. Искрен Иванов обърна внимание, че Черна гора е готова за присъединяване към ЕС, но последната дума принадлежи на Европа: "Черна гора положи най-много усилия за това да подобри върховенството на закона и качеството на демокрацията и да създаде една по-прозрачна политическа система. Така че тя е готова да се присъедини към ЕС, въпросът е с каква динамика ще се движат последните преговорни глави".