Паметникът на Шипка трябва да ни напомня за онова общество, което е дало живота си да се възстанови българската държава. Това каза доц. Георги Димов – историк от Института по балканистика в Българската академия на науките, в предаването “Нюзрум“ по радио "Фокус“.

"Българското дело започва още преди войната, с жертвите, които българите дават, с борбата, със своето просвещение, със своето доказване пред света за приноса в историята, в културата още от делото на Паисий“, обясни доц. Димов.

Той разказа историята на празника:  "3 март влиза като официален празник по времето на Трето българско царство. Паметникът на Шипка цар Борис го открива през 1934 година - знаем за огромния ентусиазъм по време на 3 март. Тогава първоначално е 19 февруари по стария календар.

През 1951 г. този празник е забранен и в крайна сметка до 70-те години, когато се появява т.нар. нов тип социализъм, който набляга на държавен социализъм, празникът отново е възстановен“.

Според историка това, което е съхранило българския народ през всички тези векове е поривът към свободата.

"Този паметник трябва да ни напомня не само за една сакрална, важна дата, началото на нашата история на Третата българска държава, но той трябва да ни напомня по-скоро за онова общество, което е дало кръвта си и живота си, дало е своето бъдеще, за да се случи тази дата и да се възстанови Третата българска държава“, каза доц. Димов.

Историкът е категоричен, че 3-ти март не трябва да бъде сравняван с 24 май, 22 септември или 6-ти септември. Доц. Димов смята, че всички тези дати са паметни за българската история и трябва да се отнасяме с необходимото уважение към тях.

"Аз мисля, че това нещо е много вредно за държавата и в крайна сметка българите трябва да съхраняваме и пазим своята история“, каза още той.

"България трябва да прави едно-единствено нещо, което са правили нашите деди – своя национален интерес, само и единствено него, не да изпада в крайности на фили и фоби“, категоричен бе историкът.