Интересите в прокуратурата се прегрупират по икономически и политически белези. Не се случват за първи път по този начин - в ущърб на обществото и редовите прокурори. По-малко от половината от българите се доверяват на някой да поправи дефицитите в съдебната власт. Сарафов и Гешев чакат своите политически и икономическите патрони да им дръпнат конците зад кадър. Това каза за в ефира на NOVA Иван Брегов - правен експерт от Института за пазарна икономика.

"Конфликтите, свързани с прокуратурата, зачестяват. На всеки 4-5 години става скандал, който разголва лагерите на влияние и дава възможност да бъдат по-внимателни. Трябва да се направи съществено разместване - да се раздели професионалния статус на съдиите от този на прокурорирте. Това може да стане когато довършим докрая критериите съдиите сами да администрират свотие въпроси с изменения в Съдийската колегия. Председателите на ВКС и ВАС трябва да се избират с мнозинство от съдии, избрани пряко от съдиите. Прокурорите трябва да имат гаранции за своето развитие, като не са под влияние на главния прокурор", коментира той.

Според него Гешев е бил негоден за главен прокурор още по време на самата процедура по избирането му. "Главният прокурор не трябва да има кариерни въпроси за прокурорите, нито да управлява бюджета на прокуратурата. ВАП и Следствието може би не трябва да съществуват. Нужна е и промяната на съдийската квота във ВСС", смята Брегов.