Имаше една пиеса "Някои могат! Други – не!" По мотиви от приказката "Как е изобретено летенето“ на Маргарит Минков. 49 НС днес я възпроизвежда пред очите ни. Кой кой е – преценете сами. 

Много отдавна е. Първата Мисличка за летене иска да хрумне на някого. Първите ѝ опити са неуспешни. Жабата, Кравата и всички други животни без крила не успяват. Птиците имат крила, но не искат. Единствен щъркелът Щърбан пуска Мисличката в главата си. Следват Бухалката и малкото Свраче. Накрая всички птици политат и запяват. 

А къде е Мисличката за летене? Вече никой не знае, но е добре да си има човек Мисличка за летене. Дори и да не може да лети. Може да си сънува, че лети, да си мечтае, че лети... Пък и кой знае, кой какво може... 

Дано, чат ботът Наталия да не ни се обади да ни обясни какво става в България. 

Борисов нямало да стои като "жертвен агнец“. Кирчо нямало да влиза в зала. Христо не искал "правителство-параванче“… 

А Пеевски и Карадайъ – без да "хвърчат“ по коридорите на 49 НС внесоха закон за скрининг на преките чуждестранни инвестиции. 

22 юни 23-та 

Проектът на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ е продължение на инициативата на ДПС, с която бяха забранени т.нар. "златни паспорти".  

Законопроект за скрининг на преките чужди инвестиции, с цел да се предпази икономиката ни от корозивен капитал, особено руски, внесе в парламента екип на ДПС, воден от лидера на Движението Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски.  

Проектът е продължение на инициативата на ДПС, с която бяха забранени т.нар. "златни паспорти". 

С проекта се променя Законът за насърчаване на инвестициите и се създава механизъм за прилагане на регламент на ЕС 2019/45. Той създава рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции в съюза. 

Законопроектът засяга инвестициите в критична инфраструктура, била тя физическа или виртуална, включително свързана с енергетиката, транспорт, води, здравеопазване, въздухоплаване, комуникации, медии, обработка или съхраняване на данни, отбрана, финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, както и земя или недвижимо имущество, които са в непосредствена близост и са от определящо значение за друга критична инфраструктура. Ще се проверяват и инвестициите в критични технологии и изделия с двойна употреба. 

Създава се Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции към министъра на иновациите и растежа. Той ще бъде колективен орган. Ще се разглеждат всички чуждестранни инвестиции, които са свързани със сигурността и обществения ред. 

Такъв действащ закон има вече 18 от 27 страни членки на ЕС, има и европейски механизъм за координация на информацията за тези инвестиции. 

Проектът е особено важен, тъй като освен критичната инфраструктура се засягат и лични данни и способността да се контролира такава информация, която може да навреди на свободата на словото и на плурализма на медиите с цел дезинформация. 

А Кирил Петков опитва да "лети“ в политиката 

22 юни 23-та 

Кирил Петков: Защо ГЕРБ-СДС използват алтернативни мнозинства, за да блокират важни за обществото неща? 

След това в антикорупционния закон, двата закона са близки един до друг, този на ГЕРБ-СДС и този на ПП. На първо четене беше приет техния, но беше отхвърлен нашия пак с кое мнозинство – ГЕРБ, ДПС, "Възраждане“! Сега, защо може би беше отхвърлен? Имаше една основополагаща разлика между двата закона. Ние казваме – цялото Народно събрание трябва да избере най-добрите председатели, които да оглавяват тази комисия, за да гарантират, че наистина се работи срещу корупцията. В техния закон те искат да се сложи по един член от всяка партия. Как си представяте, че тази комисия ще разследва партиите и корупцията на партиите, ако председателите са от всички партии и има голям риск от конфликт на интереси сред всички партии?  

Ние нямаме проблем и това сме го заявявали, комисиите да са повече при тях, разбира се за да могат да контролират правителството, особено при първата ротация. Така че с тази част нямаме никакъв проблем. По-големия ни страх е от тези комисии колко от тях ще отидат в ДПС и колко ще отидат във "Възраждане“! Аз съм щастлив поне, че комисията по европейски въпроси беше запазена, единствената комисия за нас, която, ако беше отишла за "Възраждане“, хората, които не стават, когато европейския химн тече, щеше да е обида дори за европейските ценности! Така че какво казвам в този момента? Няма как да продължи, да има политическа стабилност и дълголетие този Парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства, така че ние да сме като "смокинов лист“ отпред, а те отзад за важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства! Така че това е не само предупреждение, това е призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система! И ако така си мислят, че ще се случи, ние просто няма да го приемем! Така че това беше просто на първо четене, за комисиите няма проблем, но идеята, че във всичките тези моменти те използваха това плаващо мнозинство между ДПС и "Възраждане“ като алтернатива да си говорят с нас, е огромен проблем!  

Името на създателя на ДПС Ахмед Доган се превежда на български като Сокол. 

А създателят на ГЕРБ Бойко Борисов "разпери“ криле на Кондор над опитващите са да "летят“ в политиката Кирил Петков и Христо Иванов.  

22 юни 23-та 

Бойко Борисов: А ние продължаваме да си говорим с едни такива, аз не съм го слушал и не мога да коментирам акцентите на това, което е казал г-н Петков, но мразя такива сравнения "смокинови листове“! Малко отиваме в една такава сфера, която не ми е интересна. Ясно на тях им беше казано – искате ли да направим коалиция? Коалицията носи гарантирано мнозинство, така работи демокрацията. Те казаха – искаме само ГЕРБ да подкрепи правителство! Нали така? Назначиха си министри, премиери, нарушиха всичко! Дадохме им мандата, техния мандат. Сега от кое искат да ни лишат, от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър? Така че не знам какво е казал. Така работи еднолична власт, същата, каквато беше и при служебното правителство, на партия с трийсет и няколко депутата, толкова са на ПП, общо са 63. Нашите са 69. Нашите закони са по-добри и събират мнозинства. Трябва да се откажем от тях, за да приемем по-лоши,  

Ние нямаме ангажимент към тях! 

По темите, по които бях поел ангажимент, и пак ще се върна малко назад – българският народ искаше редовно правителство. Ние потиснахме цялото си его, което Кирил Петков явно не може, или по скоро Лена Бориславова не може, защото вчера пише есемеси – "ще счупим сглобката“ и т.н. Аз сглобка не съм правил! И няма да участвам в сглобките им! 

Медия: На кого пише есемеси? 

Бойко Борисов: На този, който пише и Гешев! Така, връщам всичко отначало, за да ви обясня. Искаха правителство. Не искаме да е с мандата на ГЕРБ – върнахме го! Искаме да е с нашия мандат и само с наши министри! Не искаме за 3 месеца, искаме за 9 месеца и тогава ще направим ревизия. Добре, и това направихме! Да не си приемем нашия закон вчера ли? Написан от ГЕРБ, внесен и събрал огромно мнозинство! Умението да управляваш, това вече приятелски го казвам на г-н Петков, означава да правиш мнозинства. Така работи парламентарна република! Президентска работи по друг начин – назначаваш правителство и си носиш отговорност. При парламентарната има 240 депутати и 6 партии. И трябва да направиш мнозинство. Надали навремето ми е било най-любимото нещо да направя с ПФ, първо с РБ, после с ПФ. Но направихме всичките компромиси, за да има 121 гласа при гласуванията. Той как ги осигури с 63 гласа? 

Всякакъв друг изход е по-лош! Така че според мен тръгнаха добре, говореха си добре, някои от техните фигури, оказа се основни, стояха в миманса. Но от известно време излязоха, навсякъде ходят, навсякъде се разпореждат, навсякъде заплашват, навсякъде подменят хора безусловно, навсякъде! Навсякъде върви чистка с поставяне само на техни хора. Вие виждате, цели фамилии искат да им се намерят места, кресла и столове! 

Искам да ви попитам – какво на г-н Асен Василев, като власт, не му е дадено? Данъчните служби в България НАП – ние нямаме нито един човек там! Митниците, където също се сменя поголовно – ние нямаме нито един човек там! АДФИ – нямаме нито един човек там! През МВР той има, защото е техен човек там, БОП, Полиция, Жандармерия, Гранична полиция, Вътрешна сигурност. И пак не им стига власт! Искат само тук в Парламента да оставим 60 души дежурни, които да гласуват! Това ли искат? Как ние да обясним на хората, които най-много са гласували за ГЕРБ, защо го правим!? 

По същия начин ние, много сме големи за "смокиново лист“ и като ни сложат отпред, те не се виждат. По същия начин на нас започва да ни "свети отзад“ и затова нека се успокоят, нека се върнем!  

Стига са назначавали хора! Стига!  

А Президентът Румен Радев, "разпери“ криле на летец, преди да литне за Виена, за да се бори да влезе България в Шенген. И отново твърда отказа България да въоръжава Украйна.  

Румен Радев: Първо, очевидно е, че курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната! И аз не мисля, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Защото основно задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани. Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото виждаме, че бойните действия ескалират. И явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. И гледат на тази война като на театър, на който са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители. Затова в интерес не само на нас, а и на цяла Европа е незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на пътища за възстановяване на диалога и мирни преговори! А не захранването на този конфликт с нови и нови оръжия!  

А що се касае до конкретния Ви въпрос, всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната, трябва не само да познава, но и да се придържа към Конституцията, но и към Закона за отбраната и въоръжените сили и решение на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време! И външната политика е споделена отговорност на институциите, които вземат решения и представляват България. И едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения! 

Ами то това напрежение си пролича още при структурирането на правителството, когато имаше наивност в изобилие, но липсваха няколко важни неща. Липсваше коалиционно споразумение, липсваше управленска програма и предварителна договорка за втория ешелон на властта, а именно заместник-министрите и областните управители. И за мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудно на фона на текущите проблеми и задачи! 

И и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прави "опит за летене“ в правосъдието, след като детронира главния прокурор Иван Гешев. Дано не е объркал посоката и да не лети към бездната, където погина подводницата "Титан“. 

22 юни 23-та 

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

ПРЕСЦЕНТЪР 

Главният прокурор разпореди проверка на дела за престъпления, извършени от магистрати, други лица с имунитет и членове на Министерския съвет 

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов разпореди да се извърши проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет. Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс - престъпленията против Републиката. 

Докладът от проверката следва да бъде представен в срок до 07.08.2023 г. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Мария Павлова, заместник на главния прокурор. 

И екс главният Иван Гешев "литна“. Към политиката 

Ама българската прокуратура е като връх К2 – най-трудният за изкачване в света. 

19 юни 23-та 

Гешев: Братя и сестри българи, 

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми формално да има двама главни прокурори. Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими! 

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес. 

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие. 

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.  

Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство!  

Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството. 

Каква е днес реалността в Родината ни  

Изборът е на всеки един от нас. 

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта. 

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. 

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество. 

Няма да ви предам  

Няма да ви излъжа  

Бог да пази България!  

19 юни 2023-та 

Гешев скочи и на Борисов: Ти влезе в политиката на гърба на Живков и на Царя, а сега си в коалиция с ДПС. Аз съм се изградил сам. Време е да изметем боклука 

Доскорошният главен прокурор Иван Гешев отговори на днешните нападки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, че по-рано днес бившият премиер заяви, че Иван Гешев го атакувал, защото иска да прави партия на гърба на ГЕРБ. 

Ето какво отговори магистратът в профила си във Фейсбук: 

"Днес Борисов казал, че съм искал да вляза в политиката на негов гръб. 

Борисов обича да обвинява другите в нещата, които прави - говори за ДПС, а неговото сегашно правителство е с подкрепата на ДПС. 

Борисов влезе в политиката на гърба на Живков и на царя, затова си мисли, че всички други са като него. 

Аз съм тръгнал от най-ниското стъпало и съм вървял нагоре с труд и почтеност. 

В България има огромен брой честни и почтени хора, излъгани от политически измамници. 

20 юни 23-та 

Радев влезе като "омбудсман“ в казуса "нов главен прокурор“ 

Румен Радев: Това, което се случва в момента, някак си навява на съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор. И още нещо важно, това, което се случва в момента е порок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как, когато загърбиш своите принципи, своето достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници и в този случай,  както се прояви при скоростното назначаване на г-н Сарафов, да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство става все по-трудна задача. Но ние, като общество, трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор. Защото неговото назначаване за изпълняващ длъжността не преминава през детайлната процедура за избор на главен прокурор, не преминава през тези задълбочени обсъждания за професионални и морални качества. И много важно, не преминава през указ, издаден от президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главен прокурор и може при сегашната политическа конюнктура да остане за неопределено дълго време на този пост. Що се касае до г-н Сарафов, дали ще остане на този пост или не, но при всички положения ние трябва да съдим за него по отношението му към имунитетите и към делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта! И той трябва, ако остане на този пост, много бързо и ясно да се позиционира, дали ще помага на определени политически фигури да се "доизперат“ взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта! 

Медия: Парламентът има намерение да отвори Конституцията и да направи промени. Имате ли доверие на избраниците ни да направят това, говори се дори за премахването на функциите на главен прокурор? 

Румен Радев: Първо, който предлага премахването на фигурата на главния прокурор, трябва много ясно да заяви с какво заменя този главен прокурор, по какъв начин ще бъде устроена цялата работа в прокуратурата и да направи много ясен анализ какви ще са последствията. Това до момента ние не сме видели. И най-важното, трябва да се чете повече. Има решение на Конституционния съд от 2003 г., което ясно показва, че за такава промяна трябва да има ВНС! А за Конституцията, това е фундаментът на държавното устройство, на обществените отношения и бъркането в този фундамент и неговата промяна трябва да става изключително внимателно, така че да гарантира устойчивост на обществено политическите процеси. Странно е наистина как един Парламент, раздиран от противоречия, с ниско обществено доверие и най-важното, с много ниска легитимност, това е една трета от българските избиратели и нещо повече, част от тази една трета ще работят за тези конституционни промени? И тук трябва наистина да сме много много внимателни. Вие си спомняте как ГЕРБ написаха нова Конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега щели да я пишат за десет дни, пак под натиск, не на протеста, но под обсада на, как да го нарека, общественото омерзение! Така че това навява на съмнение, че има друг умисъл. И аз много се надявам да не се използва Конституцията, дано да греша, да не се използва Конституцията като параван, който да скрие интимните сцени между някои партии в Парламента от нашата общественост! Или като фойерверк, който да отвлече вниманието от важните проблеми на обществото, които не са на фокус все още в момента! Или да бъде някаква панацея за вече превзетата от лични и партийни интереси съдебна система! 

21 юни 23-та 

Бойко Борисов показа, че по-му "ходят“ шортите на "Бистришките тигри“.  А Кирил Петков да си закичи "смокинов лист“ 

Медия: Какво стана на тази среща с парламентарната ви група? 

Бойко Борисов: Тя беше с ИК и с ПГ, за да излъчим представител от ГЕРБ, от ЕНП аз еврокомисар. 

Медия: Кой ще бъде този кандидат? 

Бойко Борисов: Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата. Ще ви оставя CV-то. 

Медия: Това е малко познато име за обществеността? 

Бойко Борисов: За коя общественост? 

Медия: За обществото като цяло, за хората.  

Бойко Борисов: Не, напротив! Много познато лице в Брюксел! А много е важно нашия комисар, понеже аз участвах навремето, когато се правеха председател на ЕП, на ЕС и ЕК, помните, тогава шпиценкандидатът беше Манфред Вебер и тогава за нас, за България беше оставена квота за жена с много хубав ресор от ЕНП и от ГЕРБ. И ние днес взехме решение за Илиана Иванова. Много познато лице, много компетентна, вие ще си направите интервюта и ще се убедите в това. Имахме още няколко кандидата, достойни, но партията застана зад Илиана Иванова.  

Медия: Може ли тази тема да повдигне напрежение с ПП и ДБ, защото и те имат кандидат? От коя от двете формации трябва да е следващия еврокомисар? 

Бойко Борисов: Ами те нямат политическо семейство! Радан Кънев от ДБ е от ЕНП. Кое да повдигне, не Ви разбирам! 

Медия: Смятате, че еврокомисарят трябва да е от ГЕРБ-СДС? 

Бойко Борисов: Естествено, от победителя в изборите! И от тези, които са участвали в създаването на трите институции навремето. И тук е принципът – докато всичко не е договорено, нищо не е договорено! Пет дни се прави това нещо в Брюксел. 

Медия: Г-н Борисов, на местна почва, защо сте отказали да дадете ДНК проба по разследването "Барселонагейт“? 

Бойко Борисов: За чужди деца да давам проба? Вие дадохте ли проба за вашите деца? Я престанете! Но нека да отговоря, нали ме питате, и няма повече да се занимавам с такива неща! В последните две-три седмици за пореден път някой, който иска да прави партия, започва да се занимава с Бойко Борисов, дори нарушавайки и служебните си ангажименти. Всичко това в последните няколко седмици беше да се направи основата на политическа партия, за която вие знаехте месеци наред.  

Медия: Кого визирате? 

Бойко Борисов: Иван Гешев! Той не включи нито веднъж ДПС, само каза, че леко се е разочаровал! 

Медия: Г-н Гешев спомена Пеевски! 

Бойко Борисов: Моля! Кога? 

Медия: Преди заседанието на ВСС, което го свали! 

Бойко Борисов: А, значи веднъж го е споменал! А на мен и на Кирил Петков ни иска имунитетите. Нито БСП, нито ДПС, нито ИТН, нито Корнелия Нинова, нито никой! За да покаже в коя част на политическата сцена ще застане. Точка! Попита ли някой от вас за тези две години и половина служебни, редовни правителства колко дела са на трупчета, колко сигнали се дадоха, колко производства и имунитети се поискаха? Вие попитахте ли? 

Аз години наред не съм имал имунитет и когато един човек реши да си прави политическа партия и пак на моя гръб. Така беше и Бареков, така беше и Янев, така беше и БСП и ето виждате проучванията – ГЕРБ пак е първи! Няма да си харча енергията да се обяснявам всеки ден по тези теми! Видно е, очевидно е, че Гешев тръгна да си прави партия, нападайки мен и Кирил Петков, за да ги дискредитира тези имена, защото му пречим на политическия проект. Точка! 

Медия: Имате ли притеснения от избора на Борислав Сарафов

Бойко Борисов: Нито съм избирал Борислав Сарафов, нито съм го виждал, нито съм го чувал! Последния път мисля беше по "Костинброд“, когато ме разпитваха, помните. Нито, повтарям, съм участвал в свалянето на Гешев! Не познавам никой от прокурорската квота, нито в избора на Сарафов.  

Ще върнем всичко в Парламента. Те избраха министри, заместник-министри, сменят агенции, сменят всичко, не ни питат. Ако искат да питат, тяхна работа. След 8 месеца ще е обратното! А сега ние се връщаме към думите им, че те искат да управляват, а всички комисии в Парламента ще са наши и на другите политически партии, за да ги контролираме. И днес това ще направим.  

Връщаме се към думите на ПП и ДБ, когато поискаха с малцинство, с малцинство от 63 депутати да управляват, че контролът ще е в Парламента през комисиите. И днес това ще направим. Председателите ще бъдат от другите партии.  

Медия: Смятате ли сега да им подарите и еврокомисарското място, Даниел Лорер се радва на повече уважение в ЕК от вашия кандидат? 

Бойко Борисов: ЕК ще прецени, мисля, че нашият кандидат е по-добър! 

Бойко Борисов: Ангажимента ни е към Кирил Петков да оглави комисията по европейски въпроси, всички останали... 

Ето кандидатите за еврокомисари на България. 

21 юни 23-та 

Даниел Лорер е кандидатурата, която "Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще издигне за еврокомисар. 

Даниел Лорер е български политик и един от основателите на политическа партия “Продължаваме промяната". Той е първият министър на иновациите и растежа в България.   

Избран за народен представител в 47-ото народно събрание като водач на листата във Варна, до заемането на поста министър в правителството на Петков.  

Министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков (13 декември 2021 – 2 август 2022).  

Съвместно с екипа си създават за първи път в България Програма за научни изследвания и иновации, изготвена съвместно с експертите от Европейската комисия, за да финансира връзката между наука и бизнес. В мандата на Даниел Лорер се разширяват възможностите за сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА). Заедно с това връща доверието на чуждестранните инвеститори в България. Под ръководството на Даниел Лорер в България стартира първата мярка по Плана за Възстановяване и Устойчивост за достъп до свеж капитал за енергийна ефективност и технологична модернизация към малки и средни предприятия.  

Даниел Лорер е избран за народен представител като водач на листата във Варна в 49-то (2023), 48-то (2022) и 47-то (2021) Народно събрание, в които е зам.-председател на парламентарната комисия по икономически въпроси и иновации и член на парламентарната комисия по външна политика.  

През 2021 г. е съветник в кабинета на служебния министър на икономиката Кирил Петков в първото служебно правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, и председател на Комисията по прозрачност към Министерството на икономиката (12 май – 15 септември 2021).  

През 2013 г. е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков (13 март – 29 май 2013), назначено от президента Росен Плевнелиев (министърът Роман Василев е министър без портфейл, отговарящ за електронното правителство). 

21 юни 23-та 

Илиана Иванова е предложението на ГЕРБ за български еврокомисар 

Членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова е предложението на ГЕРБ за български еврокомисар. От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".  

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост. 

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент,  като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.  

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University,  Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език. 

Г-дата Пеевски, Борисов и Доган  могат. Кирил и Христо – "летите“ към К2 или тънете към "Титан“? 

Аз съм Беновска. И питам.